2019-08-19 10:08:40• hírek • közlemény

Szentmisét mutatnak be a székesegyházban Szent István ünnepén

Augustus 20-án, Szent István király ünnepén reggel kilenc órától mutat be szentmisét Schönberger Jenő püspök a Székesegyházban.

I. Szent István király – születési nevén Vajk magyar nagyfejedelem, az első magyar Árpád-házi király, a keresztény magyar állam alapítója és az első magyar katolikus szent.
 

996-ban vette feleségül II. Henrik német-római császár húgát, Gizellát, akivel kötött házassága megerősítette hatalmi pozícióit. 997-től magyar fejedelem és az ezredfordulón történt megkoronázása eredményeként, Isten kegyelméből uralkodó magyar király. A magyarok országát, a magyar törzsek szövetségéből kialakult fejedelemséget egységes, keresztény Magyar Királysággá alakította át. Ez az államalakulat 1028-tól az egész Kárpát-medencére kiterjedt és a 20. századig fennmaradt. Az ezeréves magyar törvénytár az általa alkotott törvényekkel kezdődik. Az államszervezet kiépítésével párhuzamosan megszervezte a magyar keresztény egyházat, ezért ő és utódai viselhették az apostoli király címet.


Szent István a Szatmári Római Katolikus Egyházmegye fővédőszentje. Ünnepén, kedden reggel 9 órától szentmisét mutat be Schönberger Jenő püspök a szatmárnémeti székesegyházban.  A Szatmári Római Katolikus Egyházmegyében Csomaköz, Ilobahandal és Józsefháza templomainak titulusa Szent István Király. Józsefházán szintén az ünnep napján, 11 órától kerül sor a búcsúmisére, melynek szónoka idén Jakkel Tamás diakónus lesz.

 
Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: