2015-08-20 15:16:45• hírek • Szatmár.ro

Szentmise és koszorúzás Szent István király ünnepén

Bíznunk kell magunkban és ezt a bizodalmat tovább kell adnunk gyermekeinknek - mondta szentbeszédében Nm. és Ft. Schönberger Jenő püspök Szent István ünnepén, a Székesegyházban. A misét követően politikai és civil szervezetek, oktatási intézmények képviselői megkoszorúzták Szent István szobrát.

Az első magyar katolikus szentet, az államalapítót ünnepelték augusztus 20-án a szatmárnémeti székesegyházban, a reggel kilenc órától tartott szentmisén, melyre a nagy számban megjelent hívek mellett hivatalosságok is elmentek. Mások mellett jelen volt a szentmisén Pataki Csaba szenátor, a Szatmár Megyei RMDSz elnöke, Kereskényi Gábor parlamenti képviselő, a Szatmárnémeti RMDSZ elnöke, Nagy Szabolcs, a megyei RMDSZ ügyvezető elnöke, Riedl Rudolf, a Szatmár Megyei Tanács alelnöke és Altfatter Tamás helyettes kormánybiztos is.

"Szent István király ünnepén a Szűzanyát is köszöntjük" - emlékeztetett a bevonulást követően Nm. és Ft. Schönberger Jenő püspök. "Szent István felajánlotta a koronát és az egész országot a Szűzanyának, ezért a közbenjárását kérjük, hogy a szent királyunk nyomában tudjunk járni" - folytatta bevezető gondolatait.

Szentbeszédében hangsúlyozta, sokat tanulhatunk ma is Szent Istvántól: "Ő tudta, ha meg akar maradni egy ország Európa szívében, akkor kereszténynek kell lennie. Istenre hagyatkozott és a hitre épített családot, nemzetet, országot. Erős hitre van szüksége ma is a magyarságnak, de kell az önbizalom is, bíznunk kell magunkban és ezt a bizodalmat tovább kell adnunk gyermekeinknek. Nem mindegy ugyanis, hogy mit adunk tovább."

A hagyománynak megfelelően, a szentmisét követően megkoszorúzták a Székesegyház homlokzatán található Szent István szobrot. A koszorúzást megelőzően Szőcs Péter, a Szent István Kör elnöke emlékezett néhány szóban az államalapító királyra.

"Szent István királyunk szobra előtt tisztelgünk, nagy királyunk szobrához helyezzük el koszorúinkat, emlékezve áldásos munkájára és életére. Hazát és otthont teremtett mindenkinek, aki a Kárpát-medencében él. Az összetartozás kapcsát jelentette a török széttagoltság idején is, egyként tisztelte a kuruc és a labanc és egyként tiszteli ma is minden magyar az anyaországban és azon kívül is" - mondta Szőcs. Ezt követően került sor a tisztelet és emlékezés koszorúinak elhelyezésére.

Galéria:
Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: