2013-12-04 15:06:33• hírek • Szatmár.ro

Szentmise a vértanúvá válás napján

Az egyházmegye számos pontjáról zarándokolnak Kálmándra december 6-án.

A jilavai börtönben, az embertelen körülmények és a kínzások következtében, 1952. december 6-án Boldog Scheffler János visszaadta lelkét a Teremtőnek. Pénteken, Kálmándon szentmisével emlékeznek vértanúvá válására.

A 2011. július 3-án boldoggá avatott püspököt 1948. szeptember 17-én egy kormányrendelettel függesztették fel főpásztori működésében. Szembeszegült a romániai katolikus egyházat a pápától elszakítani akaró kommunista törekvésekkel, elvi kérdésekben semmilyen alkudozásra nem volt hajlandó, a pápához töretlenül hű maradt. 1950. május 23-án a Hunyad megyei Körösbányára (Baia de Criş), a ferences kolostorba kényszerlakhelyre vitték, amelyet tilos volt elhagynia.

A román kommunista hatalom az ő személyét nézte ki a Rómától függetleníteni akart, Erdélyben egyedülinek elismert egyházmegye vezetésére, Márton Áron helyére. Az állami érdekeket kiszolgáló, az egyház átalakítására felhasznált gyulafehérvári egyházi vezetők mellé egy bábszerepet betöltő püspököt akartak.  Nem vállalta a neki szánt szerepet, ezért letartóztatták, és 1952. március 10. és szeptember 12. között a bukaresti belügyminisztériumban tartották fogva, innen szállították át Jilava földalatti börtönébe. Koncepciós pert kezdeményeztek ellene. A nagy kirakatpertől, amelynek szálait az állami hatóságok szorgalmasan szövögették, a halál mentette meg.

Boldog Scheffler János vértanúhaláláról idén is megemlékeznek szülőfalujában, Kálmándon. Pénteken reggel tíz órától szentségimádást, tizenegy órától szentmisét mutatnak be a Szent Anna templomban. A szentbeszédet Ft. Teffenhart István józsefházi plébános mondja majd, az eseményre az egyházmegye több pontjáról jelezték zarándokcsoportok érkezésüket.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: