2011-03-17 12:58:12• hírek • Szatmár.ro

Szent Patrik nap a Kölcseyben

Szent Patrik, az írek védőszentje és nemzeti napja alkalmából érdekes foglalkozásokat szerveztek a Kölcsey Ferenc Főgimnáziumban.

Van egy mondás, mely szerint Szent Patrik napján mindenki ír lesz egy kicsit. Dublintól Dubajig, Moszkvától Mumbaiig számtalan ember tesz fel zöld kalapot Írország tiszteletére. Ezt a jeles alkalmat a Kölcsey Ferenc Főgimnázium angol katedrájának szervezésében érdekes rendezvényekkel ünnepelte meg a tanintézmény közössége.

Szent Patrik napján mindenki zöldbe öltözik, mindent zöldbe díszítenek - ez pedig nem volt másképp a főgimnáziumban sem. Az ír ünnep alkalmával a diákok megismerhették dalaikat, táncaikat, hagyományaikat - természetesen mindezt angolul.
A diákok közösen készítettek a hét folyamán ír nemzeti ételeket, amelyek jóízűen elfogyasztottak, ír legendákat, áldásokat tanultak, miközben játékosan ismerkedtek az ír kultúrával.

Az elmúlt napokban tanultakból pedig egy kiállítás is készítettek, amelyekről egy fontos esemény, szimbólum, vagy éppen az ír áldások sem maradtak le.

Ilyen szimbólum például a háromlevelű lóhere. Mint megtudtuk, ennek eredete abból a történetből származik, ahogyan Patrik a Szentháromságot elmagyarázta egy lóhere segítségével. Szentbeszédeiben a 3 levél jelképezte az Atya, a Fiú, és a Szentlélek szentháromságát, melyek mégis egy létben egyesülnek, mely a növény szára. Követői átvették a lóhere viselésének szokását ezen az ünnepen.


Szent Patrick napot tartott a Kölcsey
Szent Patrick napot tartott a Kölcsey


Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: