2011-11-08 14:33:06• hírek • Póti Orsolya

Szent Márton-napi lámpás felvonulás

Szatmárnémetiben idén is megemlékeznek Szent Mártonról, aki jótettei miatt vált közismertté. A hagyományokhoz híven november 10-én lámpás felvonulásra kerül sor a városközpontban, amelyen több száz kisdiák, óvodás és szülő vesz részt.

A Szatmár Megyei Német Demokrata Fórum Gemeinsam Ifjúsági Szervezete, a Kálvária templom német és román közössége, valamint a „Johann Ettinger" német nyelvű elméleti líceum ebben az évben is ünnepséggel emlékezik Szent Mártonra, a szegények védőszentjére.

A középkorban Márton napja az egyik legnépszerűbb, hagyományokkal teli ünnep volt, s a különböző népszokások egészen a 20. század közepéig éltek. Napjainkban a Márton-napi libafogyasztás vált hagyománnyá, sok helyen pedig  -  főleg a német nyelvterületű országokban - több hetes Márton-napi vásárokat szerveznek.

A Márton-napi lámpás felvonulást immár 14-ik alkalommal szervezik meg Szatmárnémetiben. A rendezvényen résztvevők november 10-én, csütörtök este 16.45-kor találkoznak a Római Katolikus Székesegyháznál, majd rövid kulturális műsoron vesznek részt. 17 óra 30 perctől kezdődik a rendezvény legszebb momentuma, a lámpás felvonulás a mezőfényi, csanálosi és csomaközi fiatalok közös fúvószenekarának kíséretében - tudtuk meg Rist Gabriellától, a Gemeinsam Ifjúsági Szervezet vezetőjétől.

A megemlékezés és a felvonulás évről évre népszerűbb, hiszen a tavalyin is több mint ötszázan vettek részt.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: