2018-09-12 06:16:16• hírek • közlemény

Szent Kereszt felmagasztalása-búcsúk

 

A Szatmári Egyházmegyében három templom és két kápolna rendelkezik Szent Kereszt felmagasztalása titulussal.

Szent Kereszt felmagasztalása tiszteletére a Szatmári Római Katolikus Egyházmegyében a sárközújlaki, mezőteremi és alsóhomoródi templomot, valamint a felsőbányai és a rónaszéki kápolnát szentelték.
 

Rónaszéken az ünnep napján, szeptember 14-én reggel tíz órakor a templomtól indulnak a hívek a kápolna felé, a kálvária stációinál meg-megállva keresztúti ájtatosságot tartanak, majd a kápolnához felérve búcsús szentmisét mutatnak be, melyen a szónok Turtureanu Róbert újmisés lesz. Mezőteremen, Sárközújlakon és Felsőbányán is pénteken délelőtt 11 órától tartják a búcsúmisét. Mezőteremen Kocsis Gábor mérki plébános, a sárközújlaki közösség előtt Starmüller Ferenc csomaközi plébános, a felsőbányai kápolnánál pedig Griz László, a nagybányai Szentháromság egyházközösség segédlelkésze mond szentbeszédet. Alsóhomoródon vasárnap tartják a búcsút, délután fél kettőtől, Pakot Géza SJ, a Hám János Római Katolikus Teológiai Iskolaközpont spirituálisa prédikációjával.
 

Szent Kereszt felmagasztalásának ünnepe 335. szeptember 13-ára nyúlik vissza, amikor Jeruzsálemben felszentelték a bazilikát, amelyet Nagy Konstantin császár emeltetett Krisztus sírja fölé. A Szent Keresztet Nagy Konstantin császár édesanyja, Szent Ilona találta meg Jeruzsálemben, majd szeptember 14-én ünnepélyesen felmutatták az összegyűlt népnek. Innen ered az elnevezés: Szent Kereszt felmagasztalása.

Hozzászólás:
Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Kiemelt hírek:
Valutaváltó:


Promó: