2011-09-13 09:08:41• hírek • szatmar.ro

Szent Kereszt Felmagasztalásának ünnepe

A Szatmári Egyházmegyében három templom és két kápolna rendelkezik Szent Kereszt Felmagasztalása titulussal.

Szent Kereszt Felmagasztalásának ünnepén a Szatmári Római Katolikus Egyházmegye öt pontján tartanak búcsút, az alsóhomoródi, sárközújlaki, mezőteremi templomokban, a felsőbányai- és a rónaszéki kápolnákban.

Alsóhomoródon már szeptember 11-én megtartották a templom búcsúját, Ft. Láng Pál kanonok szentbeszédével, Mezőteremen viszont az ünnep napján, szerdán 11 órától lesz a búcsú Ft. Hankusz József kisdengelegi plébános ünnepi szónoklatával. Sárközújlakon szintén szerdán, 11 órától tartják a búcsúmisét, melyen Ft. Merlás Tibor, a szatmárnémeti Szentlélek egyházközség plébánosa prédikál majd. Rónaszéken is 14-én gyűlnek össze a hívek, hogy fél tizenegytől elinduljanak a templomtól és ünnepélyesen elvonuljanak a kápolnáig, ahol Ft. Seffer Dániel, a nagykárolyi Kalazanci Szent József Iskolaközpont spirituálisa celebrál majd szentmisét.

Szent Kereszt felmagasztalásának ünnepe 335. szeptember 13-ára nyúlik vissza, amikor Jeruzsálemben felszentelték a bazilikát, amelyet Nagy Konstantin császár emeltetett Krisztus sírja fölé. A Szent Keresztet Nagy Konstantin császár édesanyja, Szent Ilona találta meg Jeruzsálemben, majd szeptember 14-én ünnepélyesen felmutatták az összegyűlt népnek. Innen ered az elnevezés: Szent Kereszt felmagasztalása. Az ereklyét, amelyet később elraboltak a perzsák, Hérakleiosz császár 630 körül szerezte vissza és vitte őrzési helyére.

Az Egyház minden évben megünnepeli a Kereszt felmagasztalásának ünnepét – felemeli a Keresztet, hogy rátekintsünk, és tudatosodjon bennünk, mit vállalt értünk Jézus, milyen úton kell haladnia minden kereszténynek.

Mezőterem

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: