2015-03-20 09:18:04• hírek • Szatmár.ro

Szent József búcsú Szatmárnémetiben

A lelkiismeret és a Szentírás szaván keresztül, a csendes elmélkedésekben és imákban vezet minket is a mi Mennyei Atyánk - mondta Ft. Oláh Zsolt a Szent József búcsún.

Minden évben nagy érdeklődésnek tart számot a Szent József búcsú Szatmárnémetiben, a Sugár úti templom ilyenkor kétszer is megtelik, hiszen búcsús szentmisét a kis templomtér okán reggel kilenc- és tizenegy órától is tartanak. Március 19-én, csütörtökön is így volt, sokan eljöttek Szent József, Szűz Mária jegyese ünnepén tiszteletüket kifejezni, imádkozni, valamint töltekezni abból a szentbeszédből, amit az ünnepet megelőző kilencedet is végigvezetett Ft. Oláh Zsolt, a nagybányai Szentháromság plébánia segédlelkész e mondott.

Szent Józsefet jó értelemben vett "egyszerű szentként" emelte a hívek elé, ajánlva életpéldájának követését. "A mai napon, amikor Szent József tiszteletére gyűltünk össze, egy olyan szenttel találkozunk, aki nagyon is hozzánk hasonló ember. Ha a szentek életét olvassuk, nagyon sokszor találkozunk olyanokkal, akiket nagyon szívesen szeretnénk példaképként magunk elé állítani, de valahogy, egy idő után úgy érezzük, nem megy... Előbb-utóbb észrevesszük, hogy képtelenek vagyunk esetleg olyan módon böjtölni, mint ők. Máskor azt vesszük észre, hogy nem tudunk olyan hősiesek lenni. Esetenként túl nagynak, ijesztőnek tűnik az az áldozat, amit az illető szent képes volt Istenért meghozni... Ezzel ellentétben, Szent Józsefet valamivel könnyebbnek tűnhet utánozni, ő valamelyest más. Akik a kilenceden is jelen voltak, hallhatták a témákat: Szent József Isten tervének embere, Jézus nevelőapja, a munkás, a hit továbbadója... De megvizsgáltuk a csend, az alázatosság és az engedelmesség viszonyában, és elmélkedtünk a haláláról. A kilenc hét során mindenki észrevehette, ezekkel a dolgokkal, helyzetekkel mi is szembenállunk, hasonló problémákkal mi is nap, mint nap meg kell, hogy küzdjünk. A kérdés az, mi hogyan viszonyulunk ezekhez, és hogyan döntünk?"

Oláh Zsolt kiemelte, Szent József nem szavakkal, de tettekkel adta át magát Istennek: "Mindenkivel van terve Istennek, senkinek a léte nem hiábavaló, vagy értelmetlen. Sokszor nehéz hinnünk, ehelyett siránkozunk, makacsul kitartunk elképzeléseink mellett és meg vagyunk győződve, hogy csak mi dönthetünk jól. Ha József is így tett volna, akkor nagy valószínűséggel sohasem láthatta volna meg a megígért és várva várt Messiást, Jézust. Máriának egyedül kellett volna Őt felnevelnie. Pedig minket is vezet a mi Mennyei Atyánk. Ha nem is az álmainkon keresztül, de a lelkiismeret és a Szentírás szaván keresztül, a csendes elmélkedésekben és imákban. Csak ehhez nekünk néha ki kellene nyitnunk a lelkünk és szívünk szemét és fülét. József szó nélkül, csendben, életével és cselekedeteivel adta át magát Istennek. Biztosan Józsefnek is voltak kételyei, de ennek ellenére engedte magát az Úr által vezetni. Lemondott arról, hogy feltétlenül megértsen minden egyes apró dolgot Isten hatalmas tervéből, egyszerűen csak hitt. De lemondott az emberek életében oly gyakran mutatkozó késztetésről is, hogy ő irányítson mindent, és helyette inkább csak engedelmeskedett Istennek. Az Úr pedig szép lassan olyanná formálta Józsefet, amilyennek Ő akarta: példaadó nevelővé, becsületes és lelkiismeretes munkássá..."

Szent József búcsú Szatmárnémetiben

Legyünk Isten munkatársai: "Milyen jó lenne, ha olykor mi, magunk is úgy tennénk a dolgunkat, mint József! Milyen jó lenne, ha nem is botladozások nélkül, de megpróbálnánk követni Őt! Mennyivel gazdagabb lenne a világ, ha az ember a halálos ágyán azt mondhatná, Uram, elvégeztem a dolgomat. Mennyivel más lehetne minden, ha folyton-folyvást nem az járna a fejeünkben, hogy a másiktól jobbak, vagy nagyobbak legyünk, hanem az, hogy Isten tervében, ugyanúgy, mint József, mi is megbízható munkatársak legyünk. Élni és növekedni a hitben szépen, csendesen, alázattal és lépésről lépésre, nem várva hatalmas csodákat, vállveregetést. Szent József ünnepén megkérdezhetjük magunktól, mi mik akarunk lenni Isten számára? Próbáljunk meg mi is munkatársai lenni az Ő nagy tervének."

A búcsúmise végén Ft. Vass Loránd, a Székesegyház - amelynek ellátásába tartozik a Szent József templom - segédlelkésze Ft. Hársfalvi Ottó plébános nevében is megköszönte Ft. Oláh Zsoltnak a kilenced és a búcsú elmélkedéseit, a papoknak és a híveknek a részvételt és a búcsú előkészítésében nyújtott segítséget.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: