2018-08-17 06:59:31• hírek • Közlemény

Szent István-ünnepi szentmisék

Augustus 20-án, Szent István király ünnepén Schönberger Jenő püspök szentmisét mutat be a Székesegyházban, majd megkoszorúzzák a magyar Szent szobrát. Búcsús szentmisét négy településen tartanak az ünnephez kapcsolódva.

I. Szent István király – születési nevén Vajk magyar nagyfejedelem, az első magyar Árpád-házi király, a keresztény magyar állam alapítója és az első magyar katolikus szent.


996-ban vette feleségül II. Henrik német-római császár húgát, Gizellát, akivel kötött házassága megerősítette hatalmi pozícióit. 997-től magyar fejedelem és az ezredfordulón történt megkoronázása eredményeként, Isten kegyelméből uralkodó magyar király. A magyarok országát, a magyar törzsek szövetségéből kialakult fejedelemséget egységes, keresztény Magyar Királysággá alakította át. Ez az államalakulat 1028-tól az egész Kárpát-medencére kiterjedt és a 20. századig fennmaradt. Az ezeréves magyar törvénytár az általa alkotott törvényekkel kezdődik. Az államszervezet kiépítésével párhuzamosan megszervezte a magyar keresztény egyházat, ezért ő és utódai viselhették az apostoli király címet.


Szent István a Szatmári Római Katolikus Egyházmegye fővédőszentje. Ünnepén, hétfőn, 9 órától szentmisét mutat be Schönberger Jenő püspök a szatmárnémeti Székesegyházban, majd 10 órától megkoszorúzzák a bejárat melletti Szent István szobrot. A szentmise az idei Partiumi Magyar Napok rendezvénysorozat nyitóprogramja is.


A Szatmári Római Katolikus Egyházmegyében Csomaköz, Ilobahandal és Józsefháza templomainak titulusa Szent István Király. Józsefházán az ünnep előtt két nappal, 18-án, szombaton 11 órától, Román János, az Egyházmegyei Caritas Szervezet vezérigazgatója szentbeszédével tartják a búcsút. Az idei ünnep Józsefházán különleges jelentőséggel bír, hiszen a szentmise keretében megáldják a most elkészült Szent István szobrot, amelyet a templom homlokzatán, a bejárat fölött helyeznek el.


Csomaközön a hagyományoknak megfelelően az ünnep napján, két időpontban mutatnak be búcsús szentmisét, reggel nyolctól és délelőtt tizenegytől. Mindkét szentmise ünnepi szónoka Bauman István nagymajtényi plébános lesz.


Szintén helyi hagyomány, hogy Nagybányán, a Szentháromság egyházközösségben is búcsús szentmisét mutatnak be Szent István tiszteletére. Az idei búcsúra augusztus 19-én este hét órától, a templom előtti téren, a cinteremen kerül sor Takó István egyetemi lelkész, a kolozsvári Szent Péter és Pál apostolok egyházközség plébánosa ünnepi szónoklatával.

Hozzászólás:
Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Kiemelt hírek:
Valutaváltó:


Promó: