2011-08-20 12:17:16• hírek • Póti Orsolya

Szent István királyra emlékeztek Szatmárnémetiben

Szatmárnémetiben is megünnepelték a magyar nemzet legkiemelkedőbb személyiségét, az államalapító Szent István királyt. Augusztus 20-án a keresztény magyar államalapítás ünnepén a Római Katolikus Székesegyház előtti téren megemlékezésre és koszorúzásra gyűltek össze.

A koszorúzást délelőtt ünnepi szentmise előzte meg; igét hirdetett Ft. Hársfalvi Ottó általános püspöki helynök a Római Katolikus Székesegyházban. A misét a Szent István kör által szervezett koszorúzás követte a Székesegyház előtti téren, ahol a megemlékezés után a város intézményei, szervezetei egy-egy koszorúval tették tiszteletüket.

„Augusztus 20-a számunkra olyan ünnep, melyen a nemzetiségi hovatartozás és a keresztyén hit találkozását és eggyé válását egy személyhez köti, az államalapító István, új és sok esetben radikális, de hazát és otthont építő, törvényeket szentesítő királyhoz." - mondta Király Lajos főjegyző, aki ünnepi beszédében kifejezte, mekkora hálával tartozunk az államalapító királynak.

Hiszen ő az első királyunk, aki az Istenhez ragaszkodó keresztyén, tisztéhez illő hűséggel teljesítette uralkodói küldetését. A mózesi korhoz hasonlóan gondoskodott Isten tiszteletéről, az idegenek megbecsüléséről, a hit megőrzéséről, a szegényekről, az özvegyekről, árvákról, egy haza és egy otthon megépítéséről.

Király Lajos elmondta: ezen a napon nemcsak ünnepelünk, de megbízatást is kapunk, ahogyan eleink is kapták. Közösen kell építsük jövendőnket.

A megemlékezést követően a város intézményei, szervezetei koszorúkat helyeztek el tiszteletük jeléül, így például a Szatmári Római Katolikus Püspökség, a Szatmár Megyei RMDSZ, a Szatmárnémeti RMDSZ, az RMDSZ parlamenti képviselői, az Árpádházi Szent Erzsébet Nőszövetség, a Magyar Ifjúsági Kezdeményezés, a „Hám János" Római Katolikus Iskolaközpont, a Máltai Segélyszervezet, a Bocskai Szövetség, a Véndiák Szövetség, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács képviselői, a Szent István Kör, valamint a Szatmár. ro internetes hirportál képviselői.

Galéria:
Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: