2010-08-16 00:33:48• hírek • Szatmár.ro

Szent István király emléke előtt tisztelegtek

"A virrasztó király" címmel rendeztek zenés-irodalmi összeállítást a szatmárnémeti Szentlélek templomban. A vasárnap este hat órától tartott előadás során a plébánia fiataljai verseket, énekeket adtak elő olyan szerzőktől, mint Babits Mihály, Gyóni Géza, Sík Sándor, Szörényi Levente-Bródy János, Tornai József, Vasadi Péter, vagy Vörösmarty Mihály.

A kitűnően megkomponált zenés-verses előadást felvezetendő, Csirák Csaba, az est rendezője köszöntötte a közönséget és beszélt Szent Istvánról. Bevezetőjében igényes részletességgel mutatta be a Szentet, életét és emlékét az idő távlatában. Mint mondta, első királyunk több, mint 1000 éve itt virraszt közöttünk. „Iskolákat, egyetemeket, rádiókat, lovagrendet, könyvkiadót, tereket, templomokat, társulatokat és társaságokat, utcákat és zarándoklatokat neveztek el róla, gyógyszertárak, völgyhidak és ki tudja, még hány féle intézmény viseli Szent István nevét".

Csirák Csaba kihangsúlyozta: „Voltak törekvések emlékének eltörlésére is, ennek ellenére Szent István az a magyar, akiről magyar és nem magyar tudományos és művészeti alkotások egyformán tisztelettel emlékeznek meg." Felvezetőjét a rendező egy költői kérdéssel zárta: „Kívánhatunk-e 2010-ben többet, mint hogy maradjon meg mindörökre számunkra és utódaink számára, mint megerősítő példa, mint emberségünk, hitünk, magyarságunk, mindennapi jó célú tevékenységünk példaképe, az 1010 esztendeje köztünk virrasztó Szent István Király?"

Ft. Merlás Tibor az előadás után köszönte meg a fiataloknak és Csirák Csabának a kivételes előadást. Elmondta, hogy az időpont megválasztásában fontos szempont volt, hogy augusztus 20-án és az azt megelőző napokban a fiatalokkal együtt egy hosszabb kiránduláson vesznek részt, nem lesznek Szatmárnémetiben. Végül megkérte a közönség soraiban ülő Ilyés Gyula szatmárnémeti polgármestert, hogy ossza meg gondolatait a hallgatósággal. A polgármester érdekesnek és értékesnek találta az összeállítást és kiemelte, örül, hogy fiatalok elevenítik fel Szent István alakját, „értéket mentenek és értéket teremtenek".

Az előadást követően ünnepi szentmisére került sor a Szentlélek templomban.


Sokan voltak kiváncsiak a fiatalok produkciójára
Sokan voltak kiváncsiak a fiatalok produkciójára


Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: