2009-06-16 16:43:27• hírek • Szatmár.ro

Ünnepi szentmisék és szoboravatás

Vasárnap, június 21-én kerül sor Szatmárnémetiben az egyházmegyei Jézus Szíve búcsúra.

A Jézus Szíve tisztelet Szatmáron a jezsuiták működésének idejére nyúlik vissza. A Jézus Társaságához tartozó atyák honosították meg 1868 júliusában a Jézus Szíve Társulatot, amellyel a hívők lelki életét akarták segíteni. Ez után írta elő XIII. Leó pápa az egyházmegye felajánlását Jézus Szívének, majd az 1899. évi századfordulón Meszlényi Gyula püspök a Kálvária templomban ezt meg is tette. 1909-ben az átépített templomot már Jézus Szíve tiszteletére szentelték fel és így a régióban Szatmár lett a Jézus Szíve-tisztelet középpontja, amit az óta is őriz.

A templombúcsúra minden évben az ünnepet követő vasárnap kerül sor. 1999-ben Reizer Pál püspök a búcsú fő miséjét a Kálvária templomtól a Székesegyház előtti térre hozta, ahol azt az óta is tartják.


Vasárnap tartják Szatmárnémetiben a Jézus Szíve búcsút.
Vasárnap tartják Szatmárnémetiben a Jézus Szíve búcsút


Az idei rendezvény programját tekintve, vasárnap az első szentmisére reggel 8:00 órától kerül sor a Kálvária templomban, ahol IPS. Ioan Robu bukaresti érsek celebrálja majd román nyelven a szertartást. Ezt követően szintén a Kálvária templomban pontifikálja majd Nm. Ft. Böcskei László, nagyváradi püspök 9 óra 30 perctől a német nyelvű szentmisét, a búcsú főmiséjét pedig a Székesegyház előtti téren Eminenciás Erdő Péter bíboros érsek celebrálja 11:00 órától.

Az erdődi Bakócz Tamás szobor felavatására délután 15 óra 30 perctől kerül majd sor, ahol a szobor leleplezése előtt a jelenlevő hivatalosságok is elmondják gondolataikat az eseménnyel kapcsolatban, majd Eminenciás Erdő Péter leleplezi az egykori bíboros érsek, konstantinápolyi pátriárka szobrát.

A búcsú alkalmából a Meszlényi Gyula Egyházművészeti Gyűjtemény egész nap (9 órától 17 óráig) nyitva tart és fogadja a látogatókat. A szobor avatására éppúgy mint a Jézus Szíve búcsú minden miséjére szeretettel várják az egyházmegye híveit.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: