2017-12-28 08:04:48• hírek • Szatmár.ro

Szent Család-búcsúk

Karácsony utáni első vasárnapon Szűz Mária, Szent József és Jézus Krisztus alkotta Szent Családot ünnepli a katolikus egyház, példaként állítva a mai családok elé.

Szent Család ünnepét a 17. században kezdték megtartani, a tisztelet először Kanadában terjedt el. Az ünnep széles körűvé tételét XIII. Leó pápa kezdeményezte 1893-ban azért, hogy megerősítse a 19. század végére, a nyugati világban meggyengült családeszményt. XV. Benedek pápa 1921-ben az egész világegyház számára előírta a Szent Család vasárnapja megünneplését.


A Szent Család ünnepének időpontját XI. Piusz pápa a Vízkereszt nyolcadába eső vasárnapra tette. 1969 óta tartják a karácsony nyolcadába eső vasárnapon.


A Szatmári Római Katolikus Egyházmegyében Szatmárnémetiben, a Cloșca-utcán, Atyában, Bikszádon, Csedregben és Domahidán szenteltek templomot a Szent Család tiszteletére. Búcsújuk 31-én, vasárnap lesz. Szatmárnémetiben az eddigi hagyománytól eltérő módon nem este, hanem délelőtt 11 órától tartják majd a búcsúmisét Orbán Mihály SJ., a Kálvária német közössége plébánosának szentbeszédével. Domahidán déli 12 órától, Ilyés Csaba nagykárolyi főesperes ünnepi szónoklatával; Csedregben pedig 13 órától, Ulmer Mihály szakaszi plébános szentbeszédével tartják a búcsút.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: