2018-06-12 11:22:36• hírek • Közlemény

Szent Antal búcsúk szerdán

Szatmárnémetiben és Kaplonyban lesz búcsú június 13-án, Szent Antal ünnepén. Páduai Szent Antal nemesi családból származott, eredetileg Fernando névre keresztelték. Tizenhat éves lehetett, amikor belépett az Ágoston-rendi kanonokok közé.

Ekkor vette fel az Antal nevet, védőszentjéül Remete Szent Antalt választva. 1220-ban átlépett a ferences rendbe, és misszionáriusként Marokkóba indult. Betegsége miatt hamar haza kellett térnie, a hajó azonban viharba került, és Szicília partjaira vetődött. Itt élt egy rövid ideig, és itt vett részt 1221-ben a ferencesek generális káptalanján. Ekkor találkozott Assisi Szent Ferencel. Antal kitűnt szónoki képességeivel, ezért azzal bízták meg, hogy Itáliában a katharoknak és Dél-Franciaországban az albigenseknek és valdenseknek prédikáljon.


1227-ben tért vissza Észak-Itáliába, ahol térítő prédikátor és tartományfőnök lett, miközben a Bolognai Egyetemen a teológia ferences lektora volt. 1230-ban visszavonult számos hivatalától, és 1231-ben útban Padova felé halt meg, az arcellai kolostorban. Az emberek határozott és ismételt követelésére IX. Gergely pápa már tizenegy hónappal halála után, 1232. május 30-án szentté avatta. 1946-ban egyháztanítóvá nyilvánították. Páduai Szent Antal többek között a szegények védőszentje, ezért a katolikus templomokban a szobra előtt található Szent Antal-persely a rászorulók számára felajánlott adományok gyűjtésére szolgál.


A Szatmári Egyházmegyében a szatmárnémeti batizi úti, és a kaplonyi templomok titulusa Páduai Szent Antal. Mindkettő búcsújára június 13-án, szerdán kerül sor - Szatmárnémetiben tíz órától kezdődik a szentmise, amelyen Kinczel István, a Kis Szent Teréz egyházközösség plébánosa mond szentbeszédet, Kaplonyban pedig 11 órától tartják a búcsúmisét, dr. Diósi Dávid, a gyulafehérvári Hittudományi Főiskola és Papnevelő Intézet vicerektorának szentbeszédével. A Szent Antal búcsúk végén szokás szerint megáldják a hívek által hozott liliomokat.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
# koronavírus # vírusstatisztika # baleset # helyhatósági2020 # körgyűrű
Kiemelt hírek:
Valutaváltó:


Promó: