2011-01-27 17:07:44• hírek • Szatmar.ro

Szennyvízből halastó

A vizes élőhelyek védelme és ezeknek a kibővítése volt a témája annak a szemináriumnak, amelyet környezetvédők tartottam csütörtökön a Kossuth Kerti Zöld Házban.

A tudományos programsorozatot a Vizes élőhelyek világnapja alkalmából szervezték meg azzal a céllal, hogy a megyében lévő ilyen területek helyzetét felmérjék, és alternatívákat találjanak ezek kibővítésére. A Környezetvédelmi Igazgatóság és az Erdészeti Hivatal mellett részt vettek a Faipari Líceum erdészeti osztályában járó diákok is, mint jövendőbeli szakemberek. A gyerekek nemcsak hallgatói voltak az előadásnak, hanem interaktívan bekapcsolódtak. Ők maguk mutatták be a Sárerdőben található tó történetét, és felvázolták jelenlegi helyzetét is. Az erdők és a benne lévő vizes élőhelyek szoros kapcsolatban állnak egymással: ha az erdő rendben van tartva, és nincsenek kivágva fák, a tóval és élővilágával sincsenek gondok, és ugyanez jellemző fordítva is, derült ki az előadásból.

A szakemberek szerint az lenne a megoldás a vizes élőhelyek védelmére, hogyha az emberekben tudatosulna, és megszoknák, úgy mint a fogmosást azt is, hogyha bárhol piknikeznek, hagyjanak tisztaságot maguk után.
A mai program fontos volt az ügynökség számára, hiszen a szakemberek próbáltak alternatívákat találni vizes élőhelyek létrehozására, amelyből sajnos csak kevés van a megyében, tudtuk meg Culda Adriana szóvivőtől.


A fiatalok is bekapcsolódtak az előadásba
A fiatalok is bekapcsolódtak az előadásba


Békéssy Erzsébet igazgató felvázolt egy viszonylag egyszerű, és ugyanakkor sokoldalú lehetőséget tavak létrehozására, amelyek ugyanakkor jótékony szerepet látnak el a lakosság számára főleg az olyan településeken, ahol nem sok esély van a kanalizálási rendszer megoldására. Egy nádast kell telepíteni, hiszen ez a növény semlegesíti a szennyeződést. A megtisztított vízből pedig egy tavat lehet kialakítani, amely már annyira tiszta és jó minőségű, hogy halakat is lehet bele telepíteni. Ezt a gyökértéri szennyvíztisztító módszert már Magyarországon is alkalmazzák, úgy településszinten, mint családok saját maguknak.

Békéssy elmondta, a Szatmár megyei falvakban is könnyen meg lehetne oldani ezt, hiszen a tó medrét összefogással és egy kis fizikai munkával ki lehetne ásni, a nádas telepítését és a szükséges talajszigeteléseket pedig kb. 300.000 euróból ki lehetne hozni, amely egy kb. 2000 lakosú település szennyvíztisztítását oldaná meg. A szippantós autók a nádasba engednék ki a szennyvizet, amely a biológiai folyamat révén megtisztulna, és egy új kirándulóhely is keletkezne amellett, hogy egy élőhelyet is teremtettünk madarak, halak számára.



Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: