2006-05-19 01:15:19• hírek • Szatmár.ro

Szennyezett a levegő az Északi-sarkon

Olyan szennyezett a levegő az Északi-sarkon, mint egy nagyváros forgalmas utcáin.

Az eddigi legsúlyosabb légszennyeződést mérték a megfigyelések kezdete, 1991 óta az egyébként tisztának számító Északi-sarkvidéken német kutatók.

A bremerhaveni Alfred Wegener Intézet (AWI) munkatársainak megállapítása szerint a lebegő részecskék - korom, por - által okozott környezetterhelés olyan értékeket ért el, mint amilyenek városok forgalmas utcáin észlelhetők. Az elmúlt héten különleges időjárási viszonyok következtében Kelet-Európából nagy mennyiségben jutottak úgynevezett aeroszolok a légkörbe. (A korom, a por és más aeroszolok vissza tudják verni, vagy el tudják nyelni a napfényt, és az egész klímarendszer jelentős befolyásoló tényezőinek számítanak).

-A jelenlegi légszennyezettség két és félszerese a 2000 tavaszán mért értékeknek. Ennek következtében egyértelműen nagyobb mérvű felmelegedésre számítunk - mondta Andreas Herber, az AWI munkatársa. Egyébként már 2000 tavaszán is erősen megnövekedett koncentrációkat lehetett tapasztalni.

-Csak a megkezdett mérések folytatása derítheti majd ki, hogy egy trend kezdetéről van-e szó - tette hozzá. A tudósok jelenleg az aeroszolok pontos forráshelyét és vegyi összetételét vizsgálják. Az AWI közleménye szerint a Spitzbergákon lévő Ny-Alesund német-francia kutatóbázison az egyébként tiszta levegőben narancssárga-barna elszíneződés alakult ki. A mérési értékeket svéd tudósok is megerősítették: ők 50 mikrogramm/légköbméter aeroszol-értéket regisztráltak, ami megegyezik a városi utcák levegőjének átlagos szennyezettségi mutatóival. A rossz híreket a légszennyezettséggel foglalkozó norvég intézet azzal toldotta meg, hogy közölte, kivételesen magas ózonkoncentrációt mért.

stop.hu

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: