2017-05-10 13:39:49• hírek • Kocsis Zoltán

Szennyezés, ami nincs?! Mérgezi a Szamost a vetési húskombinát?

„Véletlen balesetről lehet szó! Kizártnak tartom!”, válaszolta megkerésünkre Vasile Fanatan, a Szatmár Megyei Környezetvédelmi Őrszolgálat vezetője, amikor arra voltunk kíváncsiak, észlelték-e valaha, hogy a vetési húsfeldolgozó vállalat ipari mennyiségben szennyezné a Szamost, ahogyan Baranyai Krisztina, magyarországi szakpolitikus egy interneten közzétett videóban állítja.

A napokban került fel ugyanis az internetre Baranyai Krisztina felvétele, melyben azt mutatja be, mily mértékben szennyezi a Szamost a Vetésben található húsfeldolgozó gyár. A magyarországi szakpolitikus – a videóban elhangzottak alapján – a tavaly ősszel a Tisza vízminőségét vizsgálta és az eredmények arra engedtek következtetni, hogy a folyó szennyezettségének nagy része a Szamosból származik. A Szamos mentén haladva pedig eljutott Szatmár megyébe, pontosabban Vetésre.

A felvételen bemutat egy hatalmas fém csövet, amely a vetési gyártól a Szamosig vezet. Ebből a csőből folyamatosan folyik a folyóba... nos valami. Előbb átlátszó, majd hirtelen sötét színűre váltó folyadék. Baranyai Krisztina többször is kiemeli, hogy elviselhetetlen a bűz, miközben csapata mintákat vesz a csövön kifolyó folyadékból. Noha a zenei aláfestés igen zavaró, érdemes végignézni a május 3-án készült felvételt, amelyben készítői egy gyereket is idéznek, aki elmondja, melegben a csőtől felfelé sokan és gyakran fürdőznek a Szamosban, a csőtől lefelé viszont soha senki... A felvétel szerint - állítják a horgászok - a halak is kivesztek a folyóból a szennyezés következtében.

A Romániában érvényes törvénykezés következtében a Környezetvédelmi Ügynökség az, amely megadja egy cégnek a működési engedélyhez szükséges környezetvédelmi engedélyt. Ezek betartását viszont már nem ellenőrizheti, ez a Környezetvédelmi Őrszolgálat feladata. És adott esetben a Vízügyi Igazgatóságé.

Mivel ez „adott eset”, így megkerestük Vasile Andriest, a Szatmár Megyei Vízügyi Igazgatóság vezetőjét. Ő elmondta, naponta végeznek vízminőségi ellenőrzéseket Vetés és Óvári közelében is, de soha nem tapasztaltak semmilyen rendellenességet. Ezekről az ellenőrzésekről havonta készítenek részletes jelentést, ám ezekben sem volt szükséges jelentős szennyezettségről beszámolniuk.

Ezzel együtt megkérte, küldjük át neki a videót.

Mivel az Országos Környezetvédelmi Őrszolgálat meghatározatlan ideig tartó általános sztrájkot tart éppen, a Szatmár megyei kirendeltség vezetője, Vasile Fanatan csak rendkívül szűkszavúan volt hajlandó nyilatkozni. Elmondása szerint nem tudja elképzelni a szennyezést, mivel a vállalatnak saját szennyvíztisztítója és égetője is van. „Véletlen baleset lehetett”, tette hozzá, majd megkérte, küldjük át neki is a videót.

A Környezetvédelmi Őrszolgálat amúgy évente köteles megvizsgálni, hogy a cégek betartják-e a környezetvédelmi előírásokat.

Korábban a környezetvédelmi ügynökség is évente ellenőrizte a cégeket, ám néhány éve erre már nincs törvényes lehetősége, magyarázza Békéssy Erzsébet. Az ügynökség Szatmár megyei kirendeltségének vezetője óvatosan utal arra, hogy Európa minden részén az ellenőriz, aki az engedélyeket is kiadja, csak nálunk nem - 2004 óta...

Romániában egy vállalatnak öt évente kell megújítania a környezetvédelmi engedélyét. Ezen időszakban az ügynökség csakis akkor járhat el (felfüggesztheti az engedélyét vagy akár a tevékenységét is) ellene, amennyiben erre felszólítást kap az Őrszolgálattól. Ilyenre pedig nem volt példa, legalábbis a vetési húsfeldolgozó kapcsán. Mi több, a magyarországi hatóságoktól sem kaptak soha olyan jelzéseket, hogy gond lenne a Szamos vízminőségével...

Kiváncsian várjuk Baranyi Krisztina vizsgálatainak eredményeit!

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: