2019-11-07 13:21:04• hírek • Bede Emőke

Szén-monoxid-mérgezés miatt vesztette életét két idős személy Szatmárnémetiben

Képünk illusztráció. Forrás: Szatmár.ro archívum
Képünk illusztráció. Forrás: Szatmár.ro archívum

A hűvös idő beköszöntével a legtöbb lakásban beindították a fűtésrendszert, az időszakos karbantartás elmulasztása azonban alkalomadtán végzetesnek bizonyul. Talán épp ez történt abban a szatmárnémeti lakásban is, melyben szerda este két idős személy holttestére bukkantak.

A Dariu Pop utcai tömbházban található lakás ajtaját a katasztrófavédelem emberei törték be, akik egy, a 112-re befutott segélyhívás nyomán vonultak ki a helyszínre. Mivel a lakásban a tűzoltók két élettelen testre bukkantak, ezért értesítették az illetékes hatóságot, azaz a rendőrséget is.


Az esettel kapcsolatban a Szatmár Megyei Rendőr-felügyelőség csütörtökön közölte, a hatóságokat 20 óra 15 perc környékén tájékoztatták a két holttestről. A helyszínen megállapították, hogy egy 76 és egy 78 éves személyről, meg nem erősített információk szerint egy házaspárról van szó, akik a jelek szerint szén-monoxid-mérgezés miatt vesztették életüket. Noha gyilkosságra utaló jeleket nem találtak, a rendőrség bűnügyi nyomozást indított az ügyben.


A szén-monoxid az emberi érzékszervek számára „láthatatlan”, hisz ez egy színtelen, szagtalan, íztelen, a levegőnél egy kicsivel könnyebb, mérgező gáz, amely tökéletlen égés során jön létre. A mérgezés nehezen észrevehető, hiszen tünetei, a rosszullét, a szédülés, a fejfájás, a hányinger és fáradtság könnyen összetéveszthetőek egyéb betegségek tüneteivel. Magas szén-monoxid-koncentráció esetén azonban ájulás, és néhány percen belül halál is beállhat – olvashatjuk a katasztrofavedelem.hu oldalán. Ugyanitt néhány hasznos tanáccsal is szolgálnak a lakosságnak:

  • Gondoskodjon arról, hogy a fűtésrendszer rendszeres ellenőrzést elvégezzék, a feltárt hiányosságok megszüntetésével együtt járó költségeket pedig ne tekintse feleslegesnek, az a biztonság alapfeltétele!
  • Körültekintően üzemeltesse tüzelőberendezéseit, mindig gondoskodjon megfelelő levegő-utánpótlásról!

  • Használjon szén-monoxid-érzékelőt, válasszon megfelelő típust és tartsa be a gyártó előírásait!

 

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: