2011-02-16 13:33:26• hírek • Szatmár.ro

Romániában nem hivatalosítják az élettársi viszonyt

A Médiafax hírügynökség által közzétett információ szerint, a kormány elveti az élettársak együttélésének hivatalosítására vonatkozó törvénytervezetet.

Hivatalosan elfogadott definíció szerint, az élettársi kapcsolat egy olyan párkapcsolati forma, amely két-, egymással házasságot nem kötött személy között áll fenn. Alapjában különbözik a bejegyzett élettársi kapcsolattól és a házasságtól egyaránt, mivel nem állami hatóság előtti akaratnyilvánítással, hanem az együttélés tényével alakult ki. Az élettársi jogok fogalmát a Polgári Törvénykönyv határozza meg. Az élettársi viszony a házasságtól formailag eltérő kapcsolat, amit a jog nem emel a házasság rangjára.

Viorel Arion, a Demokrata Liberális Párt (PD-L) képviselője által előterjesztett törvénytervezet, az élettársak együttélésének hivatalosítását kezdeményezi, amely a jogi következmények és törvényes keretek leszögezését javasolja a civil szerződési formához. A képviselő törvényjavaslata szerint az élettársi viszonyt a házasság alternatívájaként kellene hivatalosítani, természetesen közjegyzőnél civil szerződés megkötése által, amelyben meghatároznák a kiadásokra és közös javakra vonatkozó kötelezettségeket illetve egységes jogok szerepelnének.

Mivel a törvénytervezet nem említi kizárólagos feltételként, hogy a szerződés tagjai különböző neműek legyenek, ez azt jelenti, hogy a civil szerződés megkötése egyneműek között is lehetséges lenne. A PD-L-s képviselő indokolásképpen arra hivatkozott, hogy az általa kezdeményezett civil szerződési formát több európai államban is jóváhagyták, Nagy-Britanniában például ezáltal az egyneműek házasságát is engedélyezték.

A kormány azonban elveti a civil szerződési forma országos törvénykezésbe iktatását. Az Igazságügyi Minisztérium indokolása szerint az új kezdeményezés nem feleltethető meg az új Polgári Törvénykönyv előírásainak, ami egyetlen elismert családi viszonyt fogad el, vagyis a különböző neműek között kötött házasságot.


Az élettársi viszony a házasságtól formailag eltérő kapcsolat, amit a jog nem emel a házasság rangjára

Az élettársi viszony a házasságtól formailag eltérő kapcsolat, amit a jog nem emel a házasság rangjára


Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: