2010-07-31 21:10:00• hírek • Szatmár.ro

Szilvafesztivál Aranyosmeggyesen

Hagyományos ételek, italok, mesterségek és folklór kavalkádja volt az első Szatmári Szilvafesztivál.

Magyarországon már évek óta megrendezik a szatmári szilva ünnepét, szombaton első ízben megyénkben is megtartották a Szatmári Szilvafesztivált - a rendezvény egy EU-s projekt révén jött létre, fő szervezői a Szatmár-Beregi Pálinkalovagrend és a Szatmár Megyei Kereskedelmi és Mezőgazdasági Kamara -, a helyszín a Zetea Pálinkafőző és környéke volt.

Daniela Culic, a megyei kereskedelmi kamara elnöke, a tarpai pálinkalovagrend vezetője foglalták össze a fesztivál lényegét. A települések standjainál közben már javában készült a csanálosi strudli, a derelye, a szilvásgombóc, bogdándi béles, az avasi málékásás töltöttkáposzta, a kegyei bográcsos. Az étvágyat többféle pálinkával lehetett „megágyazni": Zetea-pálinkán kívül bükkaljai és túrterebesi italt is fogyaszthatott, aki akart - a magyarországi lovagrend csak prospektusokat hozott, így standjánál igen kevesen érdeklődtek.

A csengeriek almalevükkel, aszalmányaikkal (szilva, alma, meggy) jelentek meg. Ami a nép mestereket illeti, ugyancsak bő volt a felhozatal. Aranyosmeggyesi és vámfalui agyagedények, szatmárnémeti bőrkészítmények, avasi, hagyományos babák mind-mind kaphatóak voltak a kiállítással egybekötött vásárban. A színpadon elsősorban avasi zenét és táncot tekinthettek meg a résztvevők, de magyarországi csoport is fellépett.


Hagyományos ételek a szilvafesztiválon
Hagyományos ételek a szilvafesztiválon


Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: