2009-08-28 12:46:26• hírek • Tóth Klarissz

Szemünk világa és a kontaktlencse

Szemünk világára mindennél jobban vigyáznunk kell, mivel ez a legfontosabb érzékszervünk. A veleszületett látásszervi rendellenességeket leszámítva, térségünkben meglehetősen sokan küszködnek különböző szemproblémákkal.

A szemproblémák kialakulását vagy a látás romlását azonban megakadályozhatjuk. Mint minden betegségnél, a szemproblémák esetében is fontos a prevenció. Szemünk első számú ádáz ellenségei a külső tényezők, mint az UV-sugarak, a számítógép vagy éppen a légkondicionáló. Azok, akik előnytelennek, cikinek vagy éppen kényelmetlennek tartják a szemüveg használatát, számtalan kontaktlencse közül választhatnak. A legfontosabb egy alapos kivizsgálás, majd meg kell határozni a kontaktlencse rendeltetésének célját és annak viselési módját. Nem mindegy ugyanis, hogy azt gyógy-lencseként, korrekciós lencseként használjuk, vagy pusztán esztétikai okokból szeretnék szemünk színén változtatni.

Számos felfedezés kötődik magyar orvosok nevéhez, amiről sokaknak nincs tudomásuk. Ilyen többek között az 1930-as években alkalmazásra került első műanyagból készült „kemény lencse", amit dr. Győrffy István orvos tervezett. Az évek folyamán a modern technika lehetővé tette ennek egy kifinomultabb és jóval rugalmasabb változatának, a félkemény vagy éppen a gázáteresztő kemény lencse megalkotását. Az 1970-es évek elejétől aztán fokozatosan elterjedt a lágy oxigénáteresztő és az egyre nagyobb víztartalommal rendelkező lencse. Ennek egyik hátránya azonban, hogy a szem fokozottabban ki van téve a különböző fertőzésveszélyeknek, ugyanakkor nagy előnye, hogy a szem könnyen hozzászokik a viseléséhez, ezért huzamosabb ideig is hordható. Azok, akik orvosi kivizsgálás nélkül, laikus elképzeléseik alapján vásárolnak kontaktlencsét, nincsenek tisztában azzal, hogy a lágy lencsén telepednek meg a legkönnyebben a baktériumok. Ezeket pedig csak rendszeres tisztítással lehet eltávolítani.

Abban az esetben, ha a szem alkalmas a lágy lencse viselésére, lehetőleg minél nagyobb oxigénáteresztő képességű lencsét kell választani. A szem egészsége szempontjából is lényeges a megfelelő oxigénellátás. A szem színes része a szaruhártya - amire a kontaktlencse illeszkedik -, a külvilágból kapja az oxigén legnagyobb részét. Abban az esetben, ha az oxigénellátás nem kielégítő ( például a nem megfelelő kontaktlencse miatt ), komoly szaruhártyát érintő szövődmények alakulhatnak ki. Tény az, hogy a kontaktlencsének jó néhány előnye van a szemüveggel szemben. Elsősorban hideg vagy eső esetén nem párásodik be, sportolás közben nem esik le, időjárási körülménytől függetlenül is jól lehet látni vele, tökéletesen illeszkedik a szemre (ezáltal a látás élessége is jobb lesz), könnyebb vele videózni vagy fényképezni, végül de nem utolsó sorban a perifériás látást sem befolyásolja, ami autóvezetésnél meglehetősen fontos.


Szemünk világára mindennél jobban vigyáznunk kell, mivel ez a legfontosabb érzékszervünk

Szemünk világára mindennél jobban vigyáznunk kell, mivel ez a legfontosabb érzékszervünk


Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: