2010-03-30 16:32:41• hírek • MTI

Szemléletváltás lesz Magyarországon

Úgy tűnik, az áprilisi magyarországi országgyűlési választások szemléletváltást hoznak az elmúlt nyolc év balliberális kormányainak a külhoni magyarsággal kapcsolatos színtelen-szagtalan politikájához képest, bár nem várható látványos változás a nemzetpolitika terén - írta keddi számában a Krónika.

Az erdélyi napilap szerint a Fideszt ma már senki és semmi nem képes megakadályozni abban, hogy megszerezze a kormányzáshoz szükséges ötven százalékos többséget az Országgyűlésben. Márpedig Orbán Viktor alakulata az elmúlt időszakban többször kinyilatkoztatta: fordulatot tervez a 2002 óta megroppant egységes határon túli magyar politikában, és a kormányzásra készülő polgári-nemzeti oldal számára fontos kiindulási pont a Kárpát-medencei magyarság együttműködése. A Fidesz szinte valamennyi határon túli magyar politikai alakulattal jó kapcsolatot ápol - legyen az felvidéki vagy vajdasági párt -, kivéve történetesen a Romániai Magyar Demokrata Szövetséget (RMDSZ) - írja a lap.

A második Orbán-kormány azonban minden bizonnyal szakít majd az elmúlt évek ama gyakorlatával is, hogy a Fidesz és a Markó Béla vezette szervezet között alig zajlott észlelhető párbeszéd - folytatja fejtegetését a kommentátor. Úgy véli: a közeledés eszközéül szolgál a néppárti tagság és a két párt hatalmi pozíciója is, a jelek szerint azonban az igazi kapocs továbbra is Tőkés László lesz. Fideszes politikusok az utóbbi időben nemegyszer leszögezték: erdélyi viszonylatban a Tőkés vezette Erdélyi Magyar Nemzeti Tanácsot (EMNT) stratégiai partnernek tekintik, ez utóbbi jelentősen befolyásolni fogja az anyaországi és a romániai magyar kormánypárt viszonyának alakulását. Ebből következik az is, hogy a Fidesz csak akkor tekinti partnernek a Magyar Polgári Pártot (MPP) vagy a Székely Nemzeti Tanácsot (SZNT), ha ezeknek sikerül megállapodniuk az EMNT-vel.


Orbán Viktor - nagy az esélye a győzelemre
Orbán Viktor - nagy az esélye a győzelemre


A Krónika ugyanakkor úgy látja, hogy látványos változást a nemzetpolitika alakulása terén mégsem szabad remélni. Ennek egyik alapvető oka a Jobbik hőzöngő nacionalizmusa - állapítja meg. "A leendő magyar diplomácia dolgát nagyon meg fogja nehezíteni a szélsőjobb alakulat határrevíziós törekvése, amely folyamatos magyarázkodásra kényszeríti Budapestet szomszédaival szemben. És tulajdonképpen szintén a Jobbik miatt bukhat a kettős állampolgárság megadásának ügye is - feltéve, ha a Fidesz nem szerez kétharmadot" - áll a Krónikában.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: