2012-11-28 17:38:31• hírek • Kocsis Zoltán

Szemét-vita és erőfitogtatás a megyei tanács ülésén

A parlamenti választások előtti utolsó megyei tanácsülés sem maradt feszültségek nélkül, az ARD és az USL egymás nyakának esett az avasfelsőfalui szemétdomb ügye kapcsán. Humán erőforrás címszó alatt egy sor egyesülettel köt szerződést a megye, ám szatmári alig van közöttük. De legalább támogatja a népdalénekesnőt.

Noha a legutóbbi ülés után Adrian Stef tanácselnök azt mondta, hogy a parlamenti választásig már nem hívja össze a tanácsosokat, szerdán mégis rendkívüli ülésen gyűltek össze. A napirenden 18 pont szerepelt, ennek a kétharmada pedig európai uniós pályázatok előkészületeiről szólt.

A Humánerőforrás-fejlesztési Operatív Program (POSDRU) szociális tengelye mentén november 30-án nyitják meg a pályázati időszakot. A Szatmár Megyei Tanács összesen hat projekt érdekében köt együttműködési protokollt különböző egyesületekkel, tanügyi intézményekkel. Ami viszont ezzel kapcsolatban szembetűnő, hogy ezek közül a legtöbb nem Szatmár megyei!

Valamennyi esetben az MT égisze alá tartozó Szociális és Gyermekvédelmi Igazgatóság az egyik fél. Amíg a romák támogatásáról szóló projektben a különböző Szatmár megyei roma szervezetek a partnerek, addig például az állami gondozottak integrálódását célzó projektben a gyulafehérvári PAKIV Egyesület, a fogyatékkal élők munkaerő-piaci integrálódását segítő pályázatban a Bukaresti Egyetem, a szociális kirekesztés által veszélyeztetett rétegek munkaerő-piaci integrálását elősegíteni szándékozó pályázatban pedig a kolozsvári PROIS-NV és a spanyol SICI Dominus egyesületek valamint a Spiru Haret Egyetem a partner. Ennél is figyelemreméltóbb az „Esély a beteljesült élethez" és az "Esély az aktív élethez" elnevezésű két projekt, amelyben a nagybányai börtön, a Nagybányai Északi Egyetem és a ASSOC Egyesület érdekelt - amely szintén nagybányai illetőségű. Akárcsak Stef személyes tanácsadója, Cristian Anghel...

A vita 16. pontnál robbant ki, amikor Alexandru Panea és Radu Giurca PDL-és tanácsosok kifogásolták, hogy alig percekkel a tanácsülés előtt kapták meg a határozattervezetet. Arra kérték a tanács vezetőit, informálják őket annak tartalmáról és az avasfelsőfalui szemétdomb helyzetéről. A felkérésre Mircea Govor, a tanács elnöke heves kirohanást kezdett az ARD-szövetség, a Boc-kormány és Andreea Paul ARD-és képviselőjelölt ellen. Ugyanakkor se arra nem válaszolt, hogy mi lesz az avasfelsőfalui szemét sorsa (erről bővebben itt olvashatsz), sem pedig arra, hogy a kivitelező mikor rukkol elő konkrét tervvel. Mindez nem riasztotta azonban vissza attól, hogy erődemonstrációt tartva lekezelően rendre utasítsa tanácsos kollégáját...

A kedélyeket Csehi Árpád felszólalása csitította le. A korábbi tanácselnök aprólékosan elmagyarázta, hogy a környezetvédelmi minisztériummal kötött szerződés november 30-án lejár. Eddig kellett volna a megyének bezárni a szatmárnémeti, az avasfelsőfalui, a nagykárolyi és a tasnádi városi szeméttelepeket. Ezek közül azonban csak utóbbi kettő áll a bezáráshoz szükségeshez közeli stádiumban. A szatmárnémeti telep esetében már megvannak az építkezési engedélyek és heteken belül hozzá lehet fogni - Avasfelsőfalu esetében viszont továbbra is nagy a bizonytalanság és várják a kivitelező UNIO tervét. A megyei tanács azonban július 31-ig meghosszabbította a szerződést a minisztériummal - enélkül ugyanis elveszítette volna a közel tíz millió eurós támogatást. Jelen állás szerint tehát jövő év júliusáig kell bezárni a városi szeméttelepeket.

A tanács közel egy év távlatában ismét megszavazta, hogy kész átvenni a légierő egy kiselejtezett MIG gépét, amelyet majd egy talapzatra rögzítve kiállít, amint az Aranyosgyéres vagy Marosvásárhely közelében is látható. Az újbóli szavazásra azért volt szükség, mert a honvédelmi minisztérium ragaszkodott hozzá, hogy a választások utáni új tanács is áldását adja a tervre. A vadászgépet ingyen kapja a megye, ám annak szállítását és a repülőtér közelében való kiállítását már a tanácsnak kell fizetnie.

Ezúttal is szó volt különböző költségvetési változtatásokról. Az községek a megyei tanács előző ülésének döntése után törleszteni tudták tartozásaikat a Szociális és Gyermekvédelmi Igazgatóság felé - az így felszabadult összegekkel a tanács törlesztette az utakkal kapcsolatos tartozásai egy (elenyésző) részét. Emellett hétezer lejes támogatást kapott a Szatmárnémeti Sportklub/Erdődi Cetate birkózó egyesület a hagyományos Cetatii Kupa megszervezésére. A tanácselnök fontosnak tartotta kiemelni, hogy az intézmény több ezer lejjel támogatja Maria Tripon Szatmár megyei népdalénekesnő legújabb lemezének megjelenését - hogy pontosan mekkora összeggel, azt nem lehet tudni, ugyanis a sajtónak „elfelejtették" átküldeni a költségvetésről szóló határozattervezetet.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: