2010-05-21 19:20:29• hírek • Szatmar.ro

Szeméttelep, kórház és kultúra

Termékenynek nevezhető a pénteki rendkívüli tanácsülés. Megyénk vezetői öt napirendi pontot tűztek megvitatásra.

Az első két pont az Avasfelsőfalui Városi Kórház (Negresti), valamint Szatmár megye közötti szorosabb együttműködést, összekapcsolódást érintette. Az említett intézmény a megyei tanács révén a megyével közösen pályázik amelynek megnyerésével kellő összeget teremthetnek elő a kórház modernizálására. A tervek szerint a belgyógyászati kórtermeket korszerűsítenék, illetve a kórházi mosodát fejlesztenék. Csehi Árpád Szabolcs, a tanács elnöke elismerésének adott hangot a kórház menedzserét illetően. Mint elmondta, példaértékű az, ahogy Mitrut Diana minden követ megmozgat ahhoz, hogy az intézmény korszerűsítésére a nehéz gazdasági körülmények között is előteremtsék az anyagi hátteret. A decentralizáció következtében egyre több kórház vezetősége lesz majd kénytelen hozzá hasonlóan cselekedni az intézmény fenntartásának érdekében.

Az ülésen titkos szavazással megválasztották a Szatmár Megyei Könyvtár, valamint a Szatmár Megyei Múzeum igazgatóit is. A könyvtár immár tisztségében megerősített igazgatója Ardelean Ioan Mircea lett, akire a 30-as létszámú jelenlévőből 27-en szavaztak pozitívan, hárman pedig tartózkodtak. A megyei múzeum igazgatójának Marta Liviut találták alkalmasnak 28 szavazat alapján, ketten jelen esetben is tartózkodtak.


Titkosan szavaztak a két igazgatói állás ügyében
Titkosan szavaztak a két igazgatói állás ügyében


A napirend utolsó pontja a szamosdobi hulladéktározó telep 1-es parcellájának a kivitelezési tanulmányának elfogadása volt. A projekt elfogadásával utat nyitottak a szeméttározó építésének. Mint arról korábban már beszámoltunk, a telep felé vezető út kiépítését már megkezdték. A mai határozattal pedig konkrétan a cellák kiépítése kapott zöld utat. Amint azt a szatmar.ro megtudta, a hulladéklerakó telepen működő hulladékszelektáló mintegy 4200 lapméter területet takarna, ezen kívül szükség lesz még különböző létesítményekre is, mint például a szemeteskocsik mosójára. Az Európai Unió szabványainak megfelelő telep első parcellája 3-4 évre oldja majd meg a megye hulladékának tárolását, azonban a későbbiekben körülbelül 4-5 hasonló cellát terveznek létrehozni.

Az említett cellák összességével, ugyanakkor a szemét korszerű tárolásával, újrahasznosításával 30-40 évre lesz bebiztosítva megyénk a szeméttározást illetően. Több technológia is létezik a hulladék feldolgozására, energiává való alakítására, azonban ezeket szakemberek meg kell vizsgálják, s csak ez után lehet dönteni a beruházásokat illetően, melyeknek köszönhetően a környezetbarát újrahasznosítás révén többletenergiát is nyerhetünk, mondta Csehi. A gond a le nem bomló hulladékokkal van, az állati tetemekkel, a különböző törmelékekkel, illetve a szennyvíz ülepével van. Ezekre a problémákra is igyekszünk megoldást találni - hangsúlyozta a tanácselnök.

 

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: