2009-09-14 14:12:51• hírek • Gozner Gertrud

Autómentes Nap Szatmárnémetiben

Az Erdélyi Kárpát Egyesület szeptember huszadikán idén is megszervezi az Autómentes Napot. Ennek alkalmából minden érdeklődőt meghívnak a Nemzetközi Autómentes Nap a Túrmenti Zöld Úton elnevezésű rendezvényére melynek célja az alternatív, nem szennyező közlekedés eszméjének és a Túrmenti Természetvédelmi Terület zöld útjának népszerűsítése.

Az európai autómentes nap (European Car Free Day) egy 1998 óta minden évben szeptember 22-én megtartott - a társadalom környezettudatosságát erősíteni hivatott - rendezvénysorozat, amely fel kívánja hívni a városlakók és a városvezetés figyelmét a megnövekedett autóforgalom okozta környezeti, baleseti és városképi problémákra, és a közösségi, a kerékpáros és a gyalogos közlekedés fejlesztésének szükségességére.

A rendezvény egyik hosszú távú célkitűzése az, hogy rávegye a rendszerint autóval munkába, iskolába vagy kikapcsolódni járó polgárokat, hogy az utazáshoz fenntartható alternatív közlekedési módokat vegyenek igénybe. Ilyen módon hozzá kíván járulni a polgárok egészségének és életminőségének javításához.

A rendezvény alkalmával szervezett kerékpáros felvonulás 2009. szeptember 20-án, vasárnap indul Szatmárnémeti központjából a Túr-partig, ahol minden résztvevőt megkínálnak a szervezők által főzött bográcsosból. Azok számára, akik nem tudnak kerékpárral velük tartani, szekéren biztosítanak helyet.

A jelentkezőket fél kilenctől fogadják a főtéri római katolikus székesegyház előtti parkolóban, ahol megtörténik a résztvevők regisztrálása. Az indulásra kilenc órakor kerül sor, és a szervezők 12 és 13 órára ígérik az érkezést a Deák Tanyához, ahol sor kerül a bográcsozásra és a Túrmenti Természetvédelmi Terület bemutatására. A kerékpáros csapat 17 órakor fog visszaérkezni a városba. A rendezvény a csíkszeredai Polgártárs Alapítvány és a Stichting Doen által finanszírozott A Túrmenti Zöld Utat népszerűsítő események elnevezésű projekt keretében tartja a szatmárnémeti EKE.


Idén szeptember huszadikán szervezi meg az EKE az Autómentes Napot.


Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: