2011-10-26 13:50:13• hírek • Balog Anita

Személyiszám-mizéria: tisztázták a helyzetet

Mint kiderült, sok esetben elment a kedvük a népszámlálóbiztosoknak ettől a munkától, hiszen nem mindenhol fogadták őket, bizonyos esetekben pedig akadályozták a munkájukat, s emiatt inkább visszamondták a megbízatást. Egy számlálóbiztos a 15 napi munkára nyugdíjasként 630 lejt kap kézbe, a dolgozók 547 lejt kapnak ezért a munkáért.

Az Országos Statisztikai Ügynökség egyik munkatársa félrevezető nyilatkozata után több tízezren nem voltak hajlandóak megadni a személyi számukat a számlálóbiztosnak. Őt azóta kirúgták, a népszámlálóbiztosoknak pedig be kell szerezniük a személyi számokat visszamenőleg is. Szatmár megyében a megszámláltak nagyjából 25 százaléka nem adta meg a számát.

Október 20-án kezdődött és október 31-én fejeződik be a romániai népszámlálás, amit nem várt akadályozó tényező zavart meg. Egy nyilatkozatban, amit az országos média is közölt, azt állították, hogy a személyi szám kiadása nem lehet kötelező, hiszen az személyes információ. Ennek hallatán több ezren megtagadták a személyi számuk bediktálását a népszámlálás alkalmával.

Emil Boc telekonferencián adta ki az utasítást a prefektusoknak, hogy tisztázzák ezt a félreértést, ennek nyomán tartottak sajtótájékoztatót szerdán a Szatmár Megyei Prefektúra képviselői is. Szatmár megye prefektusa bemutatta a 2009-ben hatályba lépett törvényt, amely a népszámlálás mikéntjére vonatkozik, ebből pedig kiderül, hogy a személyi szám bediktálása is a válaszra köteles kérdések között van, aki pedig megtagadja a választ, akár 1500-4500 lej büntetést is kaphat a számlálóbiztos munkájának az akadályozása miatt. A személyi szám ugyanis az, aminek a segítségével kiszűrik az esetleges "duplázásokat".

Ovidiu Grigorescu, a Szatmár Megyei Statisztikai Ügynökség vezetője elmondta: a személyi szám gyakorlatilag a személy "rendszáma", amit rengeteg helyen nyilvánosságra hoz, például az ebédjegyek beváltásakor. Igaz, hogy sok fontos ügyben meg kell adni a személyi számot, ám ezzel senki nem élhet vissza, hiszen például a banki ügyleteknél is a személyi számot csak az eredeti személyi igazolvánnyal együtt fogadják el.

Szatmár megyében senkit sem büntettek meg és várhatóan nem is fognak, de arra kérnek mindenkit, akinél már volt a népszámlálóbiztos, de annak nem adták meg a személyi számot, hogy keressék fel a hozzájuk legközelebb eső népszámlálási központot és ott adják meg a hiányzó információt. Ilyen központokból nyolc van Szatmárnémetiben: a Polgármesteri Hivatalban, a 21-es Számú Általános Iskolában, az Avram Iancu Általános Iskolában, a Brancoveanu Általános Iskolában, az Octavian Goga Általános Iskolában, a Lucian Blaga Általános Iskolában, és két központ működik a Mircea Eliade Általános Iskolában.

Sajtótájékoztatót tartottak a Prefektúrán

A számlálóbiztosokat is felkérték arra, hogy keressék fel újra azon személyeket, akiknél nem sikerült teljes népszámlálási dossziét összeállítani.

Szatmár megyében a népszámlálás valamivel több, mint a felénél tart, a Prefektúra adatai szerint a megye lakosságának 57,71 százaléka már megszámláltatott. A megyében a legjobban Sauca településen állnak 76,25 százalékkal, a legrosszabbul pedig Turcon, itt csak a lakosság 42,82 százalékát vették nyilvántartásba. Szatmár megyében a megszámláltak aránya 57,03 százalék, Nagykárolyban 59,05 százalék, Tasnádon pedig 65,81 százalék.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: