2005-12-24 22:17:10• hírek • Szatmar.ro

Olcsóbb lesz az erdélyi autópálya

Új szerződést kötöttek a kormány és az autópálya építését végző amerikai Bechtel cég.
Gheorghe Dobre, a román közlekedési miniszter kijelentette: A román állam 126 millió eurót nyert a tárgyalások során született új megállapodásban.
A tavalyi kormányváltást követően, a hatalomra került liberális-demokrata többségű kormányt vezető Calin Popescu Tariceanu miniszterelnök kilátásba helyezte az autópálya megépítésére vonatkozó szerződés újratárgyalását. Az új román kormányfő Traian Basescu államfővel egyetértésben úgy nyilatkozott, hogy az előző, szociáldemokrata kabinet idején megkötött egyezség ellentmond a román törvényeknek.
Azt kifogásolták, hogy az építtető cég a korábbi szerződésben foglaltak szerint 250 millió dolláros előleghez jut, amellyel 2012-ig, az autópálya megépítésének határidejéig nem kellett volna elszámolnia.
A mostani megállapodás értelmében, Románia területén 415 kilométer hosszú autópálya épül, amely Észak-Erdélyt átszelve, Bukarestet összekötné Budapesttel.

A 2,5 milliárd dolláros költséggel építendő autópályához nagy reményeket fűz a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ), amely a liberális-demokrata kormánykoalíción belül a tervezet egyik legállhatatosabb támogatója, hiszen az autópálya jelentősen fellendítheti a magyarlakta erdélyi területek fejlődését.

(CENA)
Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: