2009-11-27 14:42:52• hírek • MTI

Szélsőséges akciók Erdélyben

Magyar és román szélsőségesek egyaránt felvonulni készülnek Erdélyben - emlékeztet pénteki számában a bukaresti Új Magyar Szó (ÚMSZ).

Már korábban ismertté vált, hogy december elsején, Románia és Erdély egyesítésének évfordulóján (amely román nemzeti ünnep) a Noua Dreapta (Új Jobboldal) elnevezésű román szélsőjobboldali szerveződés Sepsiszentgyörgyön készül megemlékező felvonulásra, míg az Új Magyar Gárda Kulturális és Hagyományőrző Mozgalom Győri Wass Albert zászlóaljának Székely Szakasza a Székely Hadosztály megalakulására emlékezik Kolozsvár főterén. Arról a hadosztályról van szó, amelyet 1918. december 1. utána a román csapatok elleni harcra  hoztak létre a Kolozsvári Hadosztály együtt maradt törzséből, ahhoz csatlakoztak az Erdélyben szerveződött alakulatok.

Az ÚMSZ felhívja a figyelmet a Noua Dreapta honlapján megjelent hirdetésre, amelyben a szervezet embereket toboroz a felvonuláshoz. A román csoport - mint fogalmaz - meg akarja mutatni "a szeparatista magyaroknak, hogy Székelyföld román föld, az volt, és az is lesz". Cristian Grigorasi, a szervezet egyik vezetője azt mondta  alapnak: meg akarják mutatni az itt élő románoknak, hogy nincsenek egyedül. Az ÚMSZ kérdésére pontosított: a románokat szerinte nem a magyarok hagyták magukra, hanem az egész politikai osztály. Ezért - mint Grigorasi fogalmazott - a Noua Dreapta "a magukra maradt állampolgárokért demonstrál".

Dan Manolachescu, a Demokrata Liberális Párt (PD-L) sepsiszentgyörgyi elnöke a lapnak leszögezte: elhatárolódnak a szélsőjobboldali szervezet akciójától, mert azok szerinte csak rontanának az ünnepen.

Antal Árpád, a város polgármestere és Tamás Sándor, Kovászna megye tanácsának elnöke korábbi nyilatkozatában egyértelműen provokációnak ítélte a Noua Dreapta megmozdulását. A Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) színeit képviselő két önkormányzati vezető üdvözölte, hogy a román pártok Kovászna megyei vezetői elutasítják a felvonulásról szóló kezdeményezést.

Ami a "székely szakasz" kolozsvári akcióját illeti, arra várhatóan a Szent Mihály templom közelében kerül sor. Keresztes Nándor, a szervezet szóvivője a lapnak elmondta: meghívót küldtek a Hatvannégy Vármegye tagjainak, az Erdélyi Magyar Ifjaknak (EMI) és a magyarországi Jobbiknak is. Keresztes szerint az nem jelenthet akadályt, hogy a kolozsvári városháza nem adott engedélyt a megemlékezésre.

Keresztes elhárította azt a vádat, miszerint a Magyarországon betiltott Magyar Gárdához közel álló "székely szakasz" szélsőséges szervezet lenne. "Mi betartjuk az ország törvényeit. Egyetlen célunk, hogy erősítsük a székelyek nemzeti öntudatát" - mondta.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: