2012-07-09 15:57:35• hírek • Kocsis Zoltán

Több, mint fél tonna parlagfűt irtottak ki

Sikeresnek titulálta a Szatmár Megyei Környezetvédelmi Ügynökség az elmúlt hétvégén lezajlott parlagfű-irtási akciót, amelyen tucatnyi önkormányzat és közel száz önkéntes vett részt.

A „Parlagfű - kockázati tényező a környezet és egészség számára - vegyél részt TE is irtásában" elnevezésű akcióban Batarcs, Szamosdob, Nagykároly, Mezőfény, Csanálos, Mezőpetri, Majtény, Érendréd, Érkávás, Sárközújlak és Túrterebes önkormányzatai vettek részt. Az Ügynökség tájékoztatása szerint összesen 86 önkéntes irtotta a rendkívül allergén parlagfüvet, amelyből 680 kilogrammnyit sikerült összegyűjteniük.

Emellett az Erdélyi Kárpát Egyesület vasárnap a Túr menti természetvédelmi övezetben pusztította a közös ellenséget, míg Mezőfény, Csanálos és Mezőpetri községekben közel húsz hektáros területet kaszáltak le a parlagfű elleni harc jegyében. A ki/letépett vagy lekaszált növényzet túlnyomó többsége a szamosdobi ökologikus szeméttelep komposztálójába került.

A parlagfű a megye szinte összes sík és dombvidéki területén elszaporodott, különösön gyakori a Nagykárolyi, az Ér és Szamos menti síkságon, a Tasnádi dombvidéken. Otthonosan érzi magát elsősorban az utak, vasutak mentén, a települések belterületein lévő elhagyatott, magára hagyott területein, de mezőgazdasági kultúrákban a kukorica, a napraforgó között és a legelőkön.

Tudva azt, hogy a parlagfű augusztusban kezdi a pollen képzését, az allergén időszak csúcsa pedig szeptember, de október elejéig is komoly gondokat okozhat az erre érzékenyek számára, az Ügynökség felszólította az önkormányzatokat, civil szervezeteket, lakosokat: a következőkben is következetesen irtsák ezt a veszélyes gyomnövényt.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: