2016-02-18 19:16:09• hírek • MTI

Szélfútta száraz fűféle borított be egy ausztrál várost

Egy elburjánzott fűféle elszáradt részeit sodorja a szél nagy tömegben szerteszét egy ausztrál kisvárosban, eltorlaszolva az ott élők házait.

Az édesfüvek családjába tartozó, Panicum effusum nevű, Ausztrália belterületén honos fajt angolul hairy panic, azaz "hajas pánik" néven is emlegetik. A fűfaj magokat rejtő, hajszerű, elszáradt részeit a szél szállítja.

A Melbourne-től 250 kilométerre északkeletre lévő kisváros, Wangaratta lakóinak otthonait napok óta újra és újra eltorlaszolja a hatalmas, sárgás fűtömeg. Vélhetően az egyik közeli farmer hanyagsága váltotta ki a Panicum effusum elterjedését azzal, hogy nem gondozta földjeit, az idei szélsőségesen száraz időjárás pedig még inkább kedvezett a növény elburjánzásának, a szél a magok és a fű terjedésének.

A lakók naponta órákat töltenek el házuk bejáratának és előkertjének megtisztításával, a munkát azonban akár egy napon belül is újrakezdhetik, mert a szél újra összefújja a Panicum effusum szálait az udvarokon. "Ez fizikailag és mentálisan is kimerítő" - nyilatkozta Pam Twitchett helyi lakos.

A Panicum effusum birkák számára végzetes lehet, ha nagy mennyiségben fogyasztanak belőle. Richard Evans állatorvos a BBC-nek elmondta, amikor a fű kiszárad, a mérgező anyag eltűnik belőle. A száraz növényi részek "nem ölik meg a kutyákat és a macskákat, csak nagy kellemetlenséget jelentenek az emberek számára".

A hatóságok nem segítik a helyieket a növény eltakarításában, mivel a nagy tömegben megjelenő szélfútta növényi részek nem számítanak tűzveszélyesnek.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: