2015-08-18 10:13:01• hírek • hirado.hu

Szelfi: lenézzük vagy szeretjük?

Megvetjük, de egy kutatás szerint egyre kevesebben tudunk élni nélküle. Már az idősek is elkezdték.

Nem csak a legfiatalabbak körében hódít: az 50 és 75 év közöttiek negyede is olykor lefotózza saját magát. A Magyarországon végzett kutatásból az is kiderül, hogy a budapestiek magamutogatóbbak a vidékiekhez, a nők pedig a férfiakhoz képest. A 50-75 éves szelfizők egyötöde eleve a Facebookra szánja a fotóit.

A kutatás szerint a magyarok közel felének (46 százalék) szokása önfotót, azaz szelfit készíteni. Legnagyobb arányban a 18-29 évesek (63 százalék) hódolnak a szelfizésnek, de még az 50 és 75 év közötti korosztályban is minden negyedik válaszadó szelfizget. A nők hajlamosabbak a szelfizésre, mint a férifak (51 százalék vs. 40 százalék), és nagyobb valószínűséggel csinál fotót magáról az, aki okostelefonnal rendelkezik (56 százalék). A felmérés adatai alapján a fővárosiak körében népszerűbb ez a műfaj, mint vidéken (a budapestiek 51 százaléka készít szelfit, míg az ország többi részében élők csupán 39 százaléka).

Vitathatatlan népszerűsége ellenére még a szelfizők többsége is csupán átmeneti divathóbortnak tartja a szelfizést, és közel felük véli felesleges magamutogatásnak. Még kritikusabbak azok, akik sosem készítenek önfotót: közel háromnegyedük ért egyet ezzel a két állítással. Alighanem a szelfizéssel kapcsolatos roszzallások is szerepet játszanak abban, hogy a szelfizők egynegyedét hozza az zavarba, ha nyilvános helyen mások is látják fotózás közben - ráadásul ez jobban zavarja azokat, akik gyakrabban nyúlnak a kamerához.

Szinte teljes mértékben a mobiltelefonhoz kötődik ez a hobbi: csupán a szelfizők 13 százaléka használja elsősorban a hagyományos kameráját, 84 százalékuk főként a mobiljára támaszkodik - utóbbi csoportban közel azonos számban használják az előlapi, illetve a hátlapi kamerát. A szelfi készítésnél a legtöbb válaszadót (38 százalék) az zavarja, hogy nem tudja beállítani a megfelelő kameraszöget, így fontos részletek lemaradnak a képekről - ez főként azokkal fordul elő, akik a telefon hátoldali kamerájával fotóznak. Sokak számára a szelfibot hiányzik ahhoz, hogy jó képet készítsenek (29 százalék), és gyakori probléma az is, hogy nem tudják jól beállítani a kamerát (27 százalék) vagy nem megfelelő az előlapi kamera felbontása (23 százalék).

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
# koronavírus # baleset # helyhatósági2020 # hétvégiinterjú # körgyűrű
Kiemelt hírek:
Valutaváltó:


Promó: