2011-03-30 16:26:10• hírek • Szatmár.ro

Szelektíven a közintézményekben is

Szelektív hulladékgyűjtésre kötelezi a román törvényhozás a hazai közintézményeket, a környezettudatos eljárást uniós direktíva irányozza elő.

Bár az Európai Unió vonatkozó direktívája csak 2015-re tenné kötelezővé tagállamai hivatalaiban a hulladékok „szétválogatását", áprilistól a romániai közintézményekben ez kötelezővé válik.
Ezzel a lépéssel, amelyet egyébként már tavaly nyáron elfogadtak, a magánszférát szeretnék környezettudatosságra ösztönözni. A közintézményeknek példamutatásával így talán idővel megvalósulhat a közös és általános cél: az újrahasznosítás és a környezetvédelem.

A törvény kötelezi az állami költségvetésből finanszírozott intézményeket, hogy a kijelölt határidőig biztosítsák a szelektív hulladékgyűjtés lehetőségét a székhelyükön. Azaz külön kell tárolni a papírt, a műanyagot és az üveget -  tudtuk meg a Szatmár Megyei Környezetvédelmi Ügynökség illetékeseitől.

Minden irodában kötelező módon három szemétládát kell elhelyezni: kéket az eldobandó papír- és karton számára, sárgát a fémek és műanyagok, illetve zöldet az üveghulladék számára. A közintézmények ugyanakkor szerződést kell hogy kössenek egy arra jogosítványt szerzett vállalattal a szelektíven gyűjtött hulladék elszállítására.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: