2011-12-02 08:59:20• hírek • MTI

Székelyföldön provokáltak a román nacionalisták

Románia nemzeti ünnepe - december 1-je - alkalmából a székelyföldi Sepsiszentgyörgyön és Csíkszeredában vonult fel a szélsőségesen nacionalista Új Jobboldal nevű román szervezet, Csíkszeredában a magyar Hatvannégy Vármegye Mozgalom (HVIM) tagjai is jelen voltak.

A román szélsőséges szervezet mintegy száz tagja a reggeli órákban csatlakozott a sepsiszentgyörgyi ünnepséghez. A többnyire fiatalokból álló csoport egyebek között azt skandálta, hogy „Hargita és Kovászna román föld", „A román nyelv az egyetlen úr" és „Románia a románoké". Ezt követően Csíkszeredába utaztak, ahol szintén részt vettek a nemzeti ünnep alkalmából szervezett ottani rendezvényen.

A Mediafax és az Agerpres román hírügynökség szerint Hargita megye központjában jelen volt a HVIM ötven-hatvan tagja, közöttük Toroczkai László, a mozgalom tiszteletbeli elnöke is. Ők egyebek között olyan felirattal vonultak a város központjába, hogy "Mindenki menjen vissza a dédnagyapja sírjához". A román Új Jobboldal és a magyar HVIM tagjait a  csendőrök kordonja akadályozta meg, hogy közel kerüljenek egymáshoz.

A csendőrség előállított 15 személyt a magyarok csoportjából, miután a hatóságok kérésére nem voltak hajlandók elhagyni az ünnepség helyszínét. Az 1991/60-as számú román törvény azon cikkelyére hivatkozva kísérték be őket a rendőrségre, amely a köztéri ünnepségek megzavarása céljából a tömeghez csatlakozott személyekre vonatkozik.

A HVIM tagjai, akik között egyes portálok szerint a marosvásárhelyi Jobbik Baráti Körének szimpatizánsai is jelen voltak, a csíkszeredai Hősök temetőjében a Kolozsváron 1918. december 1-jén megalakult Székely Hadosztályra emlékeztek.

Tudor Ionescu, a szélsőségesen nacionalista Új Jobboldal vezetője vezeti a sepsiszentgyörgyi menetet fotó: MTI

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: