2014-03-11 15:35:10• hírek • Szatmar.ro

Székelyföld autonómia-törekvéseiről beszélt Sógor Csaba az EP-ben

A Székely Szabadság Napjának üzenetét tolmácsolta Sógor Csaba európai parlamenti képviselő a márciusi strasbourgi plenáris ülésen, a tüntetés napján. Az RMDSZ EP-képviselője elmondta, a Romániában élő magyarok helyzete kapcsán még számos tisztázatlan kérdés van, ezért a közösség párbeszédre kéri a román kormányt.

„A mai napon az erdélyi Marosvásárhelyen újra békés tüntetésen kérték a Romániában élő magyarok a magyar többségű Székelyföld területi autonómiáját. A közel 1,5 milliós romániai  magyarság több évtizede megfogalmazta azt az igényét, hogy a többségében magyarok lakta Székelyföld sajátos stásusú régiót képezzen, Románia területi integritását tiszteletben tartva nagyobb döntéshozatali jogosítványokat kaphasson" - fogalmazott Sógor Csaba az Európai Parlament strasbourgi székhelyén.

Sógor Csaba kihangsúlyozta, hogy a nemzetközi gyakorlat azt mutatja: a különböző autonómia-formák nagyban elősegítik az etnikumok közötti békét és harmonikus együttműködést. Az erdélyi magyar politikus elmondta, a romániai magyar közösség békésen ad hangot az elégedetlenségének, így próbál párbeszéder kezdeményezni a román kormánnyal. Sógor Csaba arra kérte a nemzetközi közösséget, hogy ők is hallják meg a romániai magyarok szavát.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: