2014-03-10 09:38:48• hírek • MTI

Székelyföld autonómiájáért tüntetnek Marosvásárhelyen

Fotó: marosvasarhelyi.info
Fotó: marosvasarhelyi.info

A Székelyföldnek autonómiát követelő demonstrációt szervez hétfőn Marosvásárhelyen a Székely Nemzeti Tanács (SZNT) a szabadságharc leverése után Habsburg-ellenes összeesküvést szervező székely vértanúk kivégzésének 160. évfordulóján - 17 órai kezdettel - a Székely szabadság napja elnevezéssel.

Marosvásárhely polgármestere előzőleg levélben közölte a szervezőkkel: csak a székely vértanúk tiszteletére hirdetett megemlékezéshez járul hozzá, a felvonulást nem engedélyezi. A szervezők és hatóságok között jogvita keletkezett arról, hogy ezáltal betiltotta-e a polgármester a felvonulást.

Izsák Balázs, az SZNT elnöke az MTI-vel közölte: továbbra is azt tervezik, hogy a megmozdulásról elvonuló emberek az eredetileg bejelentett útvonalon, de nem az úttesten, hanem a járdán fogják Marosvásárhely főterére kísérni azt a küldöttséget, amely a demonstráción elfogadandó petíciót szándékozik átadni a román kormány helyi képviselőjének a prefektusi hivatalban.

A rendezvényt a Tőkés László európai parlamenti képviselő vezette Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT), valamint az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) és a Magyar Polgári Párt (MPP) is támogatásáról biztosította. Az erdélyi magyarság parlamenti képviseletét ellátó legnagyobb szervezet, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) tisztségviselői és szimpatizánsai belátására bízta a részvételt.

Az SZNT elnöke felkérte a világ magyar közösségeit, hogy a Székelyföld területi autonómiája mellett a gyülekezési jog és a szólásszabadság tiszteletben tartásáért is tüntessenek hétfőn Románia nagykövetségei előtt, és a Duna televízió helyszíni, élő közvetítésén keresztül legyenek tanúi a székelység autonómiaküzdelmének.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: