2013-10-29 15:23:43• hírek • MTI

Székelyek menete - feljelentették a szervezőket

Büntetőjogi feljelentést tett kedden a legfőbb ügyészségen a Székelyek nagy menetelésének szervezői ellen Bogdan Diaconu, a Szociáldemokrata Párt parlamenti képviselője.

A magyarellenességéről ismert politikus a "magyar szélsőségesség példátlan fokozódásának megfékezéséért" emelt panaszt a demonstráció szervezői ellen, akiket az alkotmányos rend megsértésével, hátrányos megkülönböztetésre való felbujtással és a bűncselekmények nyilvános magasztalásával gyanúsít.

Diaconu a Romániai Magyar Demokrata Szövetség és a Székely Nemzeti Tanács ellen tett feljelentést, mivel szerinte ezek azzal a céllal szervezték a tüntetést, hogy a résztvevők a "lehető leghivatalosabb keretek közt lépjenek fel a román állam egységes jellege ellen".

A képviselő hozzátette: a Székelyek nagy menetelésén elfogadott kiáltvány egy nem létező, etnikai alapon szerveződő közigazgatási formát "talált fel", az "úgynevezett Székelyföldet", és polgári engedetlenséggel fenyegetőzik, ha nem biztosítják számára a területi autonómiát.

Diaconu szerint a tüntetés szervezői Románia egységes nemzetállam jellegének tagadására bujtogatják az ország magyar etnikumú lakosságát.

A képviselő már a vasárnapi menet idején felszólította a parlamenti pártokat, hogy törvényben tiltsák be a Székelyek nagy meneteléséhez hasonló megmozdulásokat. A kormánypárti képviselő államellenesnek tartja az ilyen demonstrációkat.

A szervezők becslése szerint 120 ezren, a hatóságok állítása szerint 15 ezren vettek részt vasárnap a Székelyek nagy menetelésén, amelyen a résztvevők kinyilvánították: élni akarnak az önrendelkezés jogával, és e jog alapján követelik Székelyföld államon belüli önkormányzását.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: