2010-03-06 12:04:24• hírek • MTI

Székely önkormányzati nagygyűlés

A Romániai Magyar Demokrata Szövetség továbbra is tartja magát ahhoz a korábban is bejelentett álláspontjához, amely szerint a következő székely önkormányzati nagygyűlést egy későbbi időpontban kellene megtartani, ezért képviselői nem is vettek részt azon az egyeztetésen, amelyet a Székely Nemzeti Tanács és a Magyar Polgári Párt hívott össze Csíkszeredában - olvasható a Krónikában.

A polgári pártot képviselő Árus Zsolt az erdélyi napilapnak nyilatkozva elmondta: az egy nappal korábbi találkozó célja az lett volna, hogy megismerjék a szövetség javaslatait a nagygyűlés munkálatairól, ugyanakkor meg szerették volna győzni az RMDSZ küldötteit arról, hogy a tavaly ősszel épp az RMDSZ javaslatára elfogadott március 12-i időpont megfelel a rendezvény lebonyolítására.

"Továbbra is nyitottak vagyunk, bízunk benne, hogy az RMDSZ számára is van annyira fontos cél a Székelyföld autonómiája, hogy részt vesznek egy újabb egyeztetésen, s hogy ott meg tudjuk győzni őket arról, mindenféle halasztás indokolatlan. Az első székelyföldi önkormányzati nagygyűlés visszhangja kétségtelenül bebizonyította, hogy hatékony, sikerekkel kecsegtető kezdeményezés indult útjára 2009 szeptemberében. Ezért érthetetlen számunkra az RMDSZ csúcsvezetésének azon kijelentése, miszerint a második nagygyűlés megszervezése március 12-én nem aktuális" - mondta Árus Zsolt.

Megjegyzendő, hogy az MPP-s tisztségviselő nem ugyanazt a rendezvényt tekinti "első székelyföldi önkormányzati nagygyűlésnek", mint amelyiket az RMDSZ. Szeptember elején ugyanis egymást követő két napon két különböző rendezvény zajlott ugyanezen a néven, ez egyiket az RMDSZ és az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) szervezte Csíkszeredában, a másikat a Székely Nemzeti Tanács (SZNT) hívta össze a Magyar Polgári Párt (MPP) támogatásával Székelyudvarhelyen.

A Krónika pénteki számában megszólaltatta Kovács Pétert, az RMDSZ ügyvezető alelnökét is, aki elmondta: a szövetség küldöttsége nem kíván részt venni olyan tárgyalásokon, melynek munkarendjéről előzetesen nem egyeztetnek a meghívott szervezetekkel. "Ami ennél is fontosabb, az Erdélyi Magyar Egyeztető Fórum (EMEF) legutóbbi ülésén Markó Béla RMDSZ-elnök és Tőkés László, az EMNT elnöke egyetértettek abban, hogy a nagygyűlést egy későbbi időpontban kell megszervezni. Ehhez tartjuk magunkat, és továbbra sem vagyunk hajlandók részt venni olyan találkozókon, egyeztetéseken, melyeknek az egyetlen napirendi pontja az EMEF döntésének a felülbírálása" - szögezte le.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: