2009-08-02 19:52:09• hírek • MTI

Székely áldozatokra emlékeztek

A történelmi Székelyföldet alkotó három romániai megye önkormányzati vezetői közösen emlékeztek meg a hétvégén az 1849-es nyergestetői ütközet 160. évfordulójára.

A szervezők által az MTI bukaresti irodájához eljuttatott közlemény szerint Borboly Csaba, a Hargita megyei tanács elnöke beszédében elmondta: Hargita, Kovászna és Maros megye önkormányzati vezetői első alkalommal ünnepeltek együtt a Nyergestetőn. Rámutatott: azzal a céllal is tették ezt, hogy közös jelenlétükkel is kifejezzék Székelyföld egységességét, valamint a székelyek önrendelkezési igényét.

"Hargita, Kovászna és Maros megyei székelyek együvé tartozunk. (...) Tudjuk, hogy nincsenek megyehatárok, hanem csak egy föld van: Székelyföld, ha a székelység ügyéről van szó" - mondta Borboly.

Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsának elnöke felidézte Tuzson János és katonái szabadságharcát, kiemelve, hogy a székelyek leginkább olyankor mutatták meg igazi énjüket, amikor szabadságuk elvesztésének a veszélye fenyegette őket. Lokodi Edit Emőke, a Maros megyei tanács elnöke kijelentette: a nyergestetői csata biztosít arról, hogy érdemes magyarként élni Erdélyben.


Nyergestetői ütközet emléktáblája
Nyergestetői ütközet emléktáblája


Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: