2015-04-29 09:54:41• hírek • MTI/AFP/Hszinhua/APA/dpa/Reuters/EFE

Több mint ötezer halálos áldozat, számuk a tízezret is elérheti

Tovább emelkedett a szombati nepáli földrengés áldozatainak száma: a legfrissebb információk szerint 5057 ember vesztette életét, és több mint tízezren sérültek meg. Szusil Koirala nepáli miniszterelnök kedden azt mondta, akár tízezer halottja is lehet a pusztító erejű földmozgásnak.

A nepáli miniszterelnök kedden háromnapos nemzeti gyászt hirdetett. A kormányfő rövid televíziós beszédében egyúttal megköszönte az adományozóknak az eddigi segítséget. Koirala, aki a földrengés idején külföldön tartózkodott, a Reuters brit hírügynökségnek kedden leszögezte: a kormány a mentés és segítségnyújtás terén mindent megtesz, amit csak tud. A miniszterelnök válságtanácskozáson bejelentette, hogy a kabinet sürgősséggel segélyt küld a legelszigeteltebb himalájai falvakba.

A nepáli kormány kedden először ismerte el nyilvánosan, hogy számos figyelmeztetés ellenére nem készült fel kellőképpen a küszöbönálló földrengésre. Bam Dev Gautam belügyminiszter az állami televízióban azt mondta, hogy a hatóságok nehezen tudnak úrrá lenni a válsághelyzeten. Az ENSZ becslései szerint a 28 milliós Nepál mintegy nyolcmillió lakosát érintette a katasztrófa, és közülük 1,4 millióan szenvednek hiányt élelemben.

A nepáli Gorka körzetben, amely a szombati földrengés központjának közelében fekszik, keddi beszámolók szerint több száz falvat ért a pusztító szeizmikus aktivitás. A helyszínen tartózkodó Rebecca McAteer amerikai orvos kedden úgy nyilatkozott, néhány faluban a házak 90 százaléka összeomlott.

A fővárosban, Katmanduban az emberek már harmadik napja töltik az éjszakát az utcákon felállított sátrakban, mivel otthonuk vagy a földdel lett egyenlővé vagy megrongálódott. A legtöbben félnek hazatérni. A fővárost időközben tízezrek hagyták hátra víz és élelem után kutatva. A Himalayan Times című helyi újság szerint már 72 ezren indultak útnak Katmanduból.
A fővárostól északra fekvő, népszerű magashegyi túrázó helynek számító Rasuva körzetben kedden lavina zúdult Godatabela falura, amely közel 12 órányi sétatávolságra található a legközelebbi településtől. A szombati földrengés epicentruma közelében kialakult hógörgeteg miatt mintegy 250-en tűntek el - mondta kedden Uddav Battarai, Rasuva kormányzója.

A földmozgás központja Katmandutól mintegy nyolcvan kilométerre északnyugatra, Lamjung közelében volt, és a Katmandu-völgyben rengeteg házat a földdel tett egyenlővé, a Himalájában pedig lavinákat indított el. A szomszédos Kínában és Indiában közel százan haltak meg, köztük az a 18 alpinista, akivel a Mount Everest alaptáborában a földrengés okozta lavina végzett szombaton.

A nepáli idegenforgalmi minisztérium bejelentette, hogy hétfő estig mintegy kétszáz embert, köztük hegymászókat, gyalogtúrázókat és idegenvezetőket sikerült kimenekíteni a Mount Everestről.

Irina Bokova, az ENSZ Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezetének (UNESCO) főigazgatója közölte, a szervezet szakértői csoportot küld annak felmérésére, hogy helyreállíthatóak vagy újjáépíthetőek-e a szombati pusztító földrengés nyomán megrongálódott nepáli műemlékek. Bokova hangsúlyozta, hogy az UNESCO világörökségi listáján szereplő hét Katmandu-völgyi helyszínből három súlyosan megrongálódott. Közöttük van az egyik legfontosabb nevezetesség, a katmandui Durbar tér is.

Nepáli városkép a földrengés után - fotó: MTI

A Vatikán közölte, százezer dolláros segélyt küld Ferenc pápa Nepálba a földrengés sújtotta és otthonát elveszítő lakosság segítésére. Az egyházfő az összeget első, gyors lépésnek szánja az azonnali segítségnyújtáshoz - tette hozzá a vatikáni közlemény.

Az izraeli hadsereg mentőalakulatot küldött a földrengés sújtotta Nepálba a romok között rekedt emberek felkutatására és kiszabadítására. A mentőegység mellett egészségügyi személyzet is utazott a térségbe, ők a hadsereg közleménye szerint egy hatvanágyas tábori kórházat hoznak létre, ahol százhúsz szakember életmentő beavatkozásokat fog végrehajtani két műtőben.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: