2015-05-12 16:05:04• hírek • MTI

Szeizmológus: még hónapokig várhatók utórengések Nepálban

Még hónapokig várhatók Nepál térségében utórengések, de ezek magnitúdója és gyakorisága az idő előrehaladtával csökkeni fog - mondta el Varga Péter szeizmológus az M1 aktuális csatorna déli híradójában.

Kedden újra nagy erejű, a Richter-skála szerinti 7,4-es erősségű földrengés rázta meg helyi idő szerint dél körül Nepál keleti részét - közölte az amerikai földtani intézet (USGS). Beszámolók szerint a földmozgás miatt legalább négyen életüket vesztették. A földmozgás epicentruma a nepáli fővárostól, Katmandutól 83 kilométerre keletre, a Mount Everest alaptábora közelében, a kínai határtól és a hegyvidéki Namcse Bazar nevű településtől nem messze 18,5 kilométeres mélységben volt. Beszámolók szerint az erős szeizmikus aktivitást az indiai fővárosban, Újdelhiben és a bangladesi fővárosban, Dakkában is érezni lehetett.

A szeizmológus közlése szerint a magyarországi mérőállomások is egyértelműen regisztrálták nagy erejű, a Richter-skála szerinti 7,4 erősségű keddi nepáli utórengést. Hozzátette: ilyen nagy erősségű utórengések elő szoktak fordulni, de viszonylag ritkán. A csatornának sikerült elérnie egy Nepálban élő magyar orvost is, aki a rengés epicentrumától mintegy 200 kilométerre lakik. Paudel Klára azt mondta: nagyjából fél percen keresztül tartott a rengés, a polcokról leesett néhány dolog. Az emberek kirohantak az utcára. Megjegyezte, hogy az emberek lassan kezdenek hozzászokni a helyzethez, ugyanakkor állandó a félelem. Mint mondta: ez az erős utórengés igazolja, hogy "méltán félünk".

Április 25-én 7,8-as erősségű földrengés rázta meg a himalájai országot, amely az eurázsiai és a dél-ázsiai tektonikus lemezek találkozásánál fekszik. A természeti csapás a legfrissebb adatok szerint legalább 8 ezer halálos áldozatot szedett és több mint 17 ezer 800-an sérültek meg.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: