2013-10-12 01:16:04• hírek • Kocsis Zoltán

Szégyen, gyalázat, siralom – történelmi magyar vereség

Belgium, Németország és Svájc labdarúgó-válogatottjának kijutásával immár 13 résztvevő helye biztos a 2014-es, brazíliai labdarúgó-világbajnokságon: Brazília (házigazdaként), Argentína, Ausztrália, Irán, Japán, Koreai Köztársaság, Hollandia, Olaszország, Belgium, Németország, Svájc, Egyesült Államok és Costa Rica.

Nincs jelző a magyar a nyelvben, amely kifejezné azt a szégyenteljes teljesítményt, amelyet a magyar labdarúgó válogatott bemutatott a világbajnoki selejtezőkör utolsó előtti fordulójában Amszterdamban. Álljon itt egyszerűen a száraz statisztika: Magyarország történelmének legsúlyosabb vereségét szenvedte el azzal, hogy 8-1-re kikapott Hollandiától. Ezzel szemben Románia 4-0-ra nyert Andorrában, Törökország pedig 2-0-ra Észtországban, így mindketten reménykedhetnek a pótselejtezőt jelentő második helyben.

„Közel vagyunk az álmok megvalósításához", mondta Egervári Sándor szövetségi kapitány a Hollandia elleni meccs előtt. Nem tudni, neki pontosan melyek voltak az álmai, az viszont tény: álom volt az amszterdami összecsapás: RÉMÁLOM!

Már az nem sok jó ígért, hogy a 3. percben Komannak a gólvonalról kellett mentenie, majd a kavarodásból Lens gólt lőtt - les miatt viszont a bíró nem adta meg a találatot. Tévesen. A hollandok nem sokat bánkódtak, az első negyedóra végén van Persie fejjel megszerezte a vezetést. Se a beívelő, se a fejelő játékos közelében nem volt magyar játékos. Mint ahogy gyakorlatilag pályán sem volt magyar játékos az első félidőben, a hollandok pedig nagyjából tízpercenként rúgták a gólokat: Strootman, Lens és ismét van Persie. Miközben Magyarország Dzsudzsák jobbacska szabadrúgásán kívül semmit, de semmit nem tudott felmutatni, akár 7 is lehetett volna a hazaiak előnye a szünetig, ha Strootman és Janmaat nem csak a kapufát találja el, Lens pedig nem lő fölé tökéletes ziccerben.

De ami késik nem múlik - s közmondást a hollandok is ismerhetik. Ugyan a szünet után Dzsudzsák tizenegyesével kicsit megcibáltuk az alvó oroszlán bajszát, ám az még csak arra sem méltatott, hogy felébredjen miattunk. Ez tette lehetővé, hogy a második félidőben volt egy-két jó magyar lövés. Igazán nagy helyzetet azonban egyet sem alakított ki a csapat, miközben a másik kapu előtt van Persie, Devecseri (ő a saját kapujába fejelt), van der Vaart és Robben újabb gólokat szerzett.

A magyar labdarúgó válogatott hivatalos mérkőzésen eddig egyszer kapott nyolc gólt, még 1932-ben - akkor 8-2-re maradt alul Anglia ellen. Hét gólos különbséget is eddig mindössze háromszor szenvedett el: 1908-ban, 1912-ben és 1941-ben.

Eger vára 1596-ban esett el a törökök ellen, Egervári pedig 2013-ban a hollandok ellen. Előbbit jobban sajnáljuk. Igazságtalan lenne a magyar válogatott és a magyar labdarúgás minden hibáját és hiányosságát az ő nyakába varrni. Az viszont kétségtelen, hogy csakis az ő hibája, hogy Magyarország nem végzett a csoport második helyén. Ez pedig nem Amszterdamban, még csak nem is Bukarestben bukott el, hanem Budapesten. A románok ellen ugyanis annyira gyávák voltunk, hogy nem mertünk nyerni. Más kérdés, hogy az amszterdami meccs után azt mondhatjuk, nem is érdemeljük meg a pótselejtezőt. Szerdán Andorra ellen még szerezhetünk három pontot, talán elkerüljük a csoport negyedik helyét (miután szinte végig másodikak voltunk) - ami viszont biztos: ekkor már nem Egervári ül a kispadon. A szövetség elfogadta lemondását, kedden Csábi József helyettesíti. Kezdődhet ismét az edzőkeresés és az építkezés. Egy biztos: jó szövetségi kapitányt még csak-csak lehet találni, na de 11 jó labdarúgót....

A papírformának (és a történelemnek) megfelelően kihasználta Magyarország bukását Románia, amely 4-0-ra nyert Andorrában. A vendégek az első perctől uralták a játékot, ám a szervezett, lelkes és néhol a durvaságtól sem visszariadó hazai védelem (amely két meccsen csak 5 gólt kapott Hollandiától) sokáig állta a sarat. Egészen a 42. percig, amikor az első válogatott meccsén pályára lépő Claudiu Keserü fejjel be nem vette a kaput. Románia a második félidőben is „jobban ott volt fejben", hisz Stancu és Lazar is ezzel a testrésszel juttatta a hálóba a labdát. A kivételt Torje képezte, aki büntetőből volt eredményes.

Mivel Bulut és Yilmaz góljaival Törökország nyerni tudott Észtországban, jelenleg Románia és Törökország egyaránt 16 ponttal áll a csoport második helyén. Az szerzi meg tehát a pótselejtezőt érő második helyet, amely több pontot szerez az utolsó fordulóban. Ekkor a románok az észteket, a törökök pedig a hollandokat fogadják Louis van Gaal csapata tehát marad a mérleg nyelvének a szerepében. Amennyiben a két csapat ugyanannyi ponttal zár, akkor a jobb gólkülönbség dönt. Ez a törököknek kedvez.

Világbajnoki selejtező, D csoport, 9. forduló:
Hollandia
- Magyarország 8-1
gólok: van Persie (16., 44., 52.), Strootman (25.), Lens (38.), Devecseri (65., öngól), van der Vaart (86.), Robben (90.) illetve Dzsudzsák (47., 11-es)

Andorra - Románia 0-4
gólok: Keserü (42.), Stancu (54.), Torje (63., 11-es), Lazar (85.)

Észtország - Törökország 0-2
gólok: Bulut (22.), Yilmaz (47.)

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: