2014-09-30 14:50:53• hírek • Szatmár.ro

Szegényen, megkötés nélkül, boldogan

Avasfelsőfaluban tartották a román ajkú ifjúság egyházmegyei találkozóját.

Az egyházmegye számos pontjáról érkeztek gyermekek és fiatalok szeptember 27-én Avasfelsőfalura, hogy részt vegyenek az évente megrendezésre kerülő ifjúsági találkozón. "Boldogok a lélekben szegények" (Mt 5,3) mottó alatt tizenegy órától az elméleti líceum tornatermében gyülekeztek, ahol a plébániai csoportok bemutatkozása után Ft. Franţ Felix OFM Conv. tartott nekik előadást a mottóból kiindulva:

„Ma, amikor az individualizmus és az egoizmus egyre nagyobb területet nyer, fontos beszélnünk a lélekben szegénységről. Abban a világban, amelyben a mentalitás divatszerűen ajánl annyi mindent, szükséges, hogy eltávolodjunk földi vágyainktól és Isten felé forduljunk. Lélekben szegénynek lenni, különösen a fiatalok számára egy lelki fejlődési út, amely az önátadás felé mutat. (...) Sehol nem találja meg az ember a beteljesedést, semmilyen más úton, csak azon, amely Istenhez vezet. Istenben szegénynek lenni nem kolostori létet jelent, hanem önmagunk megértését, elfogadását és Isten befogadását az életünkbe."

Az előadást követően a fiatalok a megismert gondolatokról csoportokban beszélgettek, később meglátogatták az Avas-régió értékeit bemutató múzeumot, majd visszaérkezve megtekintették az avasfelsőfalui fiatalok tanúságtevő előadását. A találkozót délután négy órától szentmisével zárták, melyet a Krisztus Király templomban Ft. Iulian Budău SJ., a szatmárnémeti Kálvária templom román közösségének plébánosa mutatott be jelenlevő paptársaival.

Szentbeszédében Iulian Budău az egyszerű dolgok megtételének fontosságát emelte az ifjúság elé. Beszélt ugyanakkor a boldogságról, amely Istentől adott, nem a kitűzött célok elérésétől, tárgyaktól vagy személyektől függ: „Meg kell értenünk, mire van igazán szükségünk, hogy boldogok legyünk. Ha megértjük, mit jelent 'Boldogok a lélekben szegények', tudjuk azt is, hogy a boldogságunk nem függ tárgyak megszerzésétől, vagy személyek elérésétől, hanem egyszerűen bennünk van. De mi mindig úgy gondoljuk, hogy a boldogság másvalakinél, máshol található. Ma Páli Szent Vincének az ünnepe van. Ő felfedezte, hogy nincs szüksége semmire, és boldog lehet. Ahogy felnőttünk, nincs már szükségünk arra, hogy szeretetet kapjunk, de szükségünk van arra, hogy adjunk. Isten minket boldogságra teremtett. A kérdés számotokra ma az, hogy lehettek igazán boldogok a szegénységben, vagyis a földi dolgoktól függetlenül, szabadon? Bárhol és bármikor boldogok lehettek, mert mindig kapcsolatban vagytok a bennetek levő szabadsággal."

A templomból kilépve a fiatalok üzenetekkel, kérésekkel ellátott luftballonokat engedtek a magasba, szemléltetve ezzel a földi dolgoktól való elszakadást, az Istenhez emelkedést.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Kiemelt hírek:
Valutaváltó:


Promó: