2011-01-14 16:54:06• hírek • Szatmár.ro

Sváb disznóvágás Kaplonyban

Sertéskopasztás és svárta vagy nérli - a mai sváb fiatalok sem ismerik már ezeket a kifejezéseket, viszont ezek szerves tartozékai egy hagyományos sváb disznóvágásnak.

A sajátos, különleges sertésfeldolgozási módszerek bemutatása a célja a kaplonyi NDF kezdeményezésének, amelynek keretében levágnak egy hízót a szervezet székházának udvarán. A rendezvényt - amely a Hagyományos Sváb Disznóvágás nevet viseli - tavaly indították útjára, az idei esemény szombaton, reggel fél nyolc órai kezdettel lesz.

- Helyi gazdától vásároljuk az állatot, majd a szúrást követően sváb szokás szerint forrázóteknőben leforrázzuk, aztán felakasztva szedjük szét részeire. A „metzckerek" azaz a hentesek reggelire svártát (Csanálos környékén: nérli), vagyis főtt belsőségeket fogyasztanak, hurkát, kolbászt töltenek, svábszalonnát készítenek - mesélt Jónucz Alfonz NDF-elnök a kaplonyi sertésfelodogozási szokásokról. - A húst ezúttal is - csakúgy, mint a tavaly - a következő vasárnapon sorra kerülő sváb deportálásra való emlékezés alkalmából felszolgáljuk a meghívottaknak, volt deportáltaknak.

Jónucz Alfonz szerint a szombati disznóvágáson bárki részt vehet szemlélődőként: elsősorban a fiatalokat várják, hogy megismertessék velük ezt a hagyományt.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: