2011-08-01 14:04:47• hírek • Kocsis Zoltán

Csak egy pályázat érkezett

Július közepe óta lehet leadni azokat a pályázatokat, amelyek a tönkre ment, degradált mezőgazdasági területek erdősítéséhez ad teljes mértékű, vissza nem térítendő kormánytámogatást. Szatmár megyében ugyanakkor nem mutatkozik nagy érdeklődés a támogatás iránt, eddig ugyanis mindössze egy pályázatot juttattak el az Erdészeti és Vadászati Területi Felügyelőséghez.

A Környezetvédelmi Alap által támogatott „A természeti környezet állapotának javítása a degradált területek erdősítése, ökológiai újjáépítése és a fenntartható erdőgazdálkodás révén" című program célja a degradált területek termékenységének növelése, a biodiverzitás fenntartása, a levegő és a talaj minőségének javítása, a hidroegyensúly helyreállítása, az elsivatagosodás következményeinek csökkentése és a táj esztétikumának javítása. Fontos kiemelni, hogy a támogatásért kizárólag jogi személyiségek pályázhatnak: önkormányzatok, tanügyi, egyházi vagy vallási intézmények, valamint tulajdonosi társulások.

Összesen 89 millió lejre lehet idén pályázni, egy pályázat legfeljebb 3,5 millió lejt kaphat. A minimális terület, amire pályázni lehet, az egy hektár, felső határérték nincs. A kérvénynek tartalmaznia kell egy megvalósíthatósági tanulmányt, amelyhez többek között a talajminta ellenőrzését is csatolni kell. Amennyiben a pályázat sikeres, akkor ezen kiadásokat a Környezetvédelmi Alap Ügyvezetősége visszatéríti. Ezt követően viszont már minden más befektetést a Környezetvédelmi Alap fedez.

Annak ellenére, hogy már két hete le lehet adni a pályázatokat, Szatmár megyében eddig egyetlen kérvényt nyújtottak be. Figyelembe véve, hogy a pályázatokat augusztus 18.-ig be lehet terjeszteni, némi élccel kijelenthető: a tavalyi „rekordot" még be lehet hozni, 2010-ben ugyanis két sikeres pályázata volt a megyének.

Mircea Feliciantól, az Erdészeti és Vadászati Területi Felügyelőség vezetőjétől megtudtuk, hogy az egyetlen pályázat Halmi községből érkezett, ahol egy 64 hektáros legelőt erdősítenének be az illetékesek Kisbábány közelében.

Pedig az Környezetvédelmi Ügynökség statisztikái szerint Szatmár megyében megközelítőleg kétezer hektárnyi degradált mezőgazdasági terület létezik.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: