2011-09-21 16:00:45• hírek • Balog Anita

Széchenyire elmékeztek

A Műveészeti Iskola fiatal tehetségei Arany János Széchenyi Emlékezete című versét szavalták
A Műveészeti Iskola fiatal tehetségei Arany János Széchenyi Emlékezete című versét szavalták

A frissen megalakult Szatmári Széchenyi Kör tartott megemlékezést a Kossuth kerti emlékfánál.

Szerdán 16 órakor kis csoport gyűlt össze a Kossuth Kertben tavaly elültetett Széchenyi fánál, hogy együtt emlékezzenek a legnagyobb magyarra, aki éppen 220 évvel ezelőtt, 1791 szeptember 21-én született. Az emlékezés volt gyakorlatilag a hivatalos megalapítás momentuma is a Szatmári Széchenyi Körnek, amely a magyarországi Országos Széchenyi Kör szatmári fiókszervezete lett. Sike Lajos, az egyesület ügyvezetője a szatmár.ro-nak elmondta: eddig is voltak megyénkben személyek, akik aktívan őrizték Széchenyi emlékét, de nem volt egy szervezet, amely ezt felvállalta volna.

A Kossuth kertben Sike kezdeményezésére ültettek fát a tavaly gróf Széchenyi István emlékére, ugyanis a Széchenyi Kör szokása, hogy ott, ahol nincs lehetőség szobor vagy emlékoszlop állíttatására, ott a település legimpozánsabb parkjában helyeznek el egy facsemetét a legnagyobb magyar emlékére. Így történt ez Szatmárnémetiben 2010 őszén.

Sike köszöntő beszédében elmondta, hogy a Széchenyivel kapcsolatos rendezvények sorában ez a harmadik, ugyanis idén itt tartotta a magyarországi Országos Széchenyi Kör a közgyűlését, Kőszegremetén pedig nemrégiben koszorúzták meg a település közelében állított obeliszket.

A szatmári szervezet terve az, hogy minden évben, szeptember 21-én a fához kilátogatva, egy-egy virágszál elhelyezésével emlékeznek az emberre, aki a magyar politika egyik legkiemelkedőbb és legjelentősebb alakja volt, akinek nevéhez a magyar gazdaság, a közlekedés, a külpolitika és a sport megreformálása fűződik, de számos intézmény alapítója és névadója is volt.

A Széchenyivel kapcsolatos rendezvények sora idén a középiskolások számára meghirdetett Széchenyi-vetélkedővel fog folytatódni, a tervek szerint erre októberben kerül majd sor.

Sike Lajos köszöntötte az egybegyűlteket

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: