2010-09-01 20:07:29• hírek • Szatmár.ro

Széchenyire emlékeznek

Szombaton, szeptember 4-én lesz az idei Széchenyi-emlékünnepség.

Itt az ősz, közeleg a szüret, a kőszegremetei Széchenyi-emlékmű mellett ismét felhangzik a Himnusz és a Szózat - ebben az évben kerek évforduló van, a „legnagyobb magyar" 150 évvel ezelőtt hunyt el. Az idei emlékünnepség szervezésében a Szatmár Megyei Tanács, a megyei hagyományörző központ, a Szatmár Megyei Széchenyi Emlékbizottság és a magyarországi Országos Széchenyi Kör is szerepet vállalt, Sike Lajos újságíró és a Kőszegremetei Református Egyházközség mellett. A rendezvény ünnepi istentisztelettel kezdődik, Sziszik József helyi lelkipásztor igehirdetése után Enyedi István zenenatanár orgonamuzsikáját élvezhetik az egybegyűltek. Délben a templomból a falu melletti Széchenyi-emlékoszlophoz zarándokolnak az ünneplők, ahol Sike Lajos szervező, Kelemen Hunor, kulturális miniszter, Katona Tamás nyugalmazott nagykövet, Csehi Árpád, megyei tanácselnök, Péchy Mária, az Országos Széchenyi Kör elnöke, Szilágyi Mátyás kolozsvári főkonzul, Kenessey Károly, a nagycenki Széchenyi Múzeum igazgatója, Erdei D. István parlamenti képviselő, Kubik József, a Széchenyi Kör nyjregyházi elnöke mond ünnepi beszédet.

A helyiek nevében a hagyomány szerint a 80 éves Dohi Károly üdvözli a vendégeket. Idén először gróf Széchenyi István is szót kap: a nagy személyiséget Rappert Gábor színművész fogja alakítani. Szavalnak az iskolások, koszorúznak a résztvevők.
Ezzel nem ér véget a falunapszerű esemény: délután a Harag György Társulat színművészei, az avasújvárosi és egri tánccsoportok fogják szórakoztatni a közönséget. Idén is lesz utcabál: ez 18 órakor veszi kezdetét, az Algoritm együttes zenél majd.

Mint köztudott, az Avasújvároshoz tartozó Kőszegremetén található Erdély máig egyetlen szabadtéri Széchenyi-emlékműve, amelyet a múlt rendszerben, illetve a második világháború ideje alatt sem sikerült ledönteni.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: