2015-05-27 16:34:55• hírek • Szatmar.ro

Széchenyi várja a vállalkozókat!

Sike Lajos, az Országos Széchenyi Kör szatmárnémeti szervezetének elnöke és az RMDSZ helyi vezetői - Pataki Csaba szenátor és Kereskényi Gábor képviselő - február végén jelentették be, hogy megtették a szükséges lépéseket annak érdekében, hogy Szatmárnémetiben is szobor őrizze emlékét a „legnagyobb magyarnak", gróf Széchenyi Istvánnak.

A Széchenyi Kör közleményt juttatott el szerkesztőségünkbe, amelyben a szobor elkészítésének stádiumáról, az engedélyeztetési procedúra nehézségeiről és a közadakozás eredményességéről egyaránt szó esik. A "Széchenyi várja a vállalkozókat! "című közleményt az alábbiakban változtatás nélkül tesszük közzé:

„Egy hónapon belül akár megkaphatjuk a végleges engedélyt a városházától a Széchenyi-szobor állítására- tudtuk meg Günthner Tibortól, az ismert műépítésztől, aki egy kis csapattal az ehhez szükséges iratcsomó és rajzok elkészítését, illetve az iratok beszerzését vállalta fel. Bár sok olvasó számára már -már hihetetlennek tűnik, de mifelénk megszokott, hogy egy ilyen ügy kapcsán a gázosoktól a vizesekig, az építészeti osztálytól a vi1lanyszolgáltató cégig mintegy 15-2O jóváhagyásra van szükség. Akik mindezekre csak legyintenek, azok a hatalom csúcsán állnak és úgy gondolják, hogy nekik mindent lehet, akár az érvényes törvényeket is megkerülni vagy éppen semmibe venni, sajnos van erre is példa. Ám számunkra az ilyen példák követése önveszélyes. Az említett időkitolás miatt más oka nem lehet a végleges „rábólintás" elmaradásának, hisz amint itt már utaltunk rá, Széchenyi gróf, következetes nemzetiségi politikája miatt nagy tekintélynek örvendett a korabeli erdélyi román meghatározó személyiségek közt.

Közben Parádi-Szodorai Hajnalka szobrásznő elkészítette a tervezet helyszín rajzát (mellékelve), amelyen jól látható hova kerül alkotása. A helyet a város másik ismert műépítésze, Szilágyi Kálmán jelölte ki a püspökség előtt lévő zöldövezetben, közel a székesegyházhoz. Hajnalka szerint rövidesen hozzálát az általa készített Széchenyi portré első agyagváltozatának kivitelezéséhez, amelyet kellő időben bemutatunk a közönségnek.

A helyi RMDSZ nőszövetsége által az elmúlt napokban a Filharmónia nagytermében tartott, s divatbemutatóval egybekötött Széchenyi-játékonysági est (lesz még ehhez hasonló!) megmozgatta a civil társadalmat. Ugrásszerűen nőtt az adakozók száma, van aki 5-1O lejt adott, van aki 2OO-at vagy éppen 1OO eurót, ki-ki lehetősége szerint. Ám őszintén meg kell mondanunk: vállalkozóink nem verték le egymást és eddig csak nagyon kevesen járultak hozzá a szoborhoz. Pedig Széchenyi legfőbb műve, a Hitel elsősorban nekik íródott. Aktualitásából semmit nem vesztett, ma is sokat lehet belőle tanulni. Aki elolvassa, könnyen felmérheti mit nyert általa! A nyereségből illő visszaadni valamennyit a szerzőnek.

Végül az átutaláshoz szükséges bankszámla! Fundatia Identitas Alapítvány.Cod fiscal/Adószám11463116.Adresa/Székhely: Satu Mare (Szatmárnémeti),Str.Mihai Viteazul Nr.1O.LEJ-RO98RNCBO221O43O5219OOO1 Banca Comerciala Romana/Román Kereskedelmi Bank".

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: