2010-05-03 15:47:18• hírek • Szatmar.ro

Megnyílt a Széchenyi-kiállítás

Hétfőn 13 órakor nyitották meg a Szatmár Megyei Múzeumban azt a tárlatot, amely a nagy reformer, Széchenyi István életét és munkásságát hivatott bemutatni.

Nagy érdeklődésnek örvendett a kiállítás, amelyen a hivatalos személyiségeken kívül több iskola diákja, valamint idősebbek és fiatalabbak is részt vettek. A kiállításnak helyet adó múzeum képviselője, Viorel Ciubota nyitó szavaiban méltatta a magyar politikust, elmondta, kevesen vannak olyanok, mint Széchenyi, aki rengeteget tett azért, hogy európai szintre emelje az egész magyar társadalmat. A dicsérő beszéd után Sike Lajos újságíró vette át a szót, aki szervezőként elmondta: civil emberként van jelen, mivel ezt a kiállítást is civil emberek szervezték civileknek. Széchenyiről szólva elmondta, számára mindig az általános érdek volt az első, ez mindig felülírta az önös érdeket éppen ezért tekinthet fel rá mindenki példaképként nemzetiségtől függetlenül.

Szilágyi Mátyás, Magyarország kolozsvári főkonzulja örömének adott hangot, amiért létrejöhetett a kiállítás. Hangsúlyozta, számos alkalommal járt már Szatmárnémetiben és mindig boldog, hogy olyan emberekre emlékeznek meg e városban, akik nemzeteket kötöttek össze. Hozzátette a nagy reformer a legjobb tudását adta át népcsoporttól, felekezettől függetlenül, úgy gazdasági, mint szállítási, illetve gazdálkodási kérdésekben.


A kiállításmegnyitón a szervezőkön kívül poliotikusok is megszólaltak
A kiállításmegnyitón a szervezőkön kívül poliotikusok is megszólaltak


Csehi Árpád Szabolcs, Szatmár Megye Tanácsának elnöke a nagy magyar politikust méltatva elmondta, Széchenyi olyan ember volt, aki sokat tett és keveset beszélt, ilyen emberekre lenne szükségünk. A kiállítás hátteréről elmondta, hogy Sike Lajos már a tavalyi év elején felkereste őt azzal az ötlettel, hogy idén szervezzék meg a reformer életét és munkásságát bemutató kiállítást, mellyel a politikus halálának 150. évfordulójára is emlékeznek egyben.

Szatmárnémeti polgármestere, Ilyés Gyula az előzőek beszédéhez csak annyit tett hozzá, hogy egy olyan ember életét bemutató tárlatot nyitottak meg, akinek életműve akkora, hogy már talán be sem kell igazán mutatni.
Filetóth István, az Országos Széchenyi Kör elnöke elmondta: büszke lehet e megye arra, hogy ma, itt ilyen kiállítást szerveztek. Sok diáknak példaképe lehet a reformer. Több nyelven beszélt, bejárta egész Európát, majd visszatért Magyarországra.

A kiállítást május 3 és május 17-e között tekinthetik meg az érdeklődők, a Szatmár Megyei  múzeum nagytermében.


Szépszámban megjelentek a középiskolások is
Szép számban megjelentek a középiskolások is


a reformer életét és munkásságát bemutató panók
A reformer életét és munkásságát sokan tarthatják példaértékűnek


Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: