2012-08-29 15:57:58• hírek • Szatmár.ro

Széchenyi Kőszegremetéről üzen Szepsiszentgyörgyre!

A hagyományokhoz híven szeptember első szombatján ezúttal is gróf Széchenyi Istvánra (most születésének 221. évfordulójára) emlékeznek Kőszegremetén. Erre az ad alkalmat, hogy 1861-ben a remeteiek az elsők között állítottak emlékművet a magyar reformkor vezérének.

Az ország egyik legészakabbra lévő magyar települése, Kőszegremete is bekapcsolódik a  szepsiszentgyörgyi Mikó Kollégium visszaállamosítása elleni  nagy tűntetésbe.

A kis avasi faluban  1861-ben emelt Széchenyi emlékoszlopnál pont abban az órában kezdődik szombaton a legnagyobb magyarra való emlékezés, amikor Kovászna megye központjában  megnyitják az erdélyi magyarság többtízezres tiltakozását. Az együttérzés és a közös cselekvés jegyében, természetesen Remetén is tiltakozással indul az ünnepség.

A rendezvény főszervezője, Sike Lajos újságíró, közli, hogy a létszámában kicsi, de szavában és cselekedeteiben erős avasi magyarság az erdélyi románság által is fölötte tisztelt Széchenyi gróf által kiáltja: a jog a  jövőt és nem a múltat kell szolgálja! Vele valljuk: mi a másét nem bitoroljuk, de a magunkét nem hagyjuk!

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: