2017-04-04 08:09:56• hírek • Agerpres.ro

Szecessziós múzeumot hoznak létre Nagyváradon

Kulturális központtá és Románia első szecessziós múzeumává alakítják át a Darvas-La Roche házat. A műemlék épületet 10,5 millió lejes európai uniós támogatásból újítják fel.

Nagyvárad polgármesteri hivatala hétfőn küldött közleménye szerint a 2016 augusztusában leadott pályázatot a legnagyobb pontszámmal (81,5 pont) fogadták el az észak-nyugati régióban. A befektetés teljes összege 10.547.935 lej, ebből 9.787.328,75 lej vissza nem térítendő európai támogatás, a megyeszékhely önrésze 760.606,25 lej.

A Darvas-La Roche ház földszinti és emeleti részét is restaurálni kell. A felső szintet minimálisán át kell alakítaniuk a múzeumi funkciók betöltésére, hogy ideiglenes és állandó kiállításoknak is helyt adhasson.

A tervek szerint az alagsor különböző alkotóműhelyeknek adna otthont, de helyet kapna egy kísérleti színház, vetítőterem, kiállító- és táncterem is.

A projekt értelmében a szecessziós épületet, amely részét képezi az Art Nouveau European Route nemzetközi hálózatnak, kívül-belül teljesen felújítanák. Ugyanakkor népszerűsítési kampányt szerveznek és létrehoznak egy kulturális központot a társadalmi élet, az idegenforgalom és a kulturális tapasztalatcserék fellendítésének érdekében.

A Darvas-ház a Iosif Vulcan utca (egykori Rimanóczy) 11. szám alatt áll és méltán tekinthető a legeredetibb szecessziós stílusú nagyváradi magánháznak, egy európai színvonalú századfordulós épületnek.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
# ballagók2020 # koronavírus # baleset # helyhatósági2020 # körgyűrű
Kiemelt hírek:
Valutaváltó:


Promó: